Православна народна хришћанска заједница при Покровском Храму прославила славу – Крстовдан

Православна народна хришћанска заједница „Воздвиженије Часног Крста – Крстовдан“ при Храму Покрова Пресвете Богородице прославила је у недељу 27. септембра своју славу Светом Литургијом којом је началствовао умировљени протојереј-ставрофор Љубисав Аџић уз саслужење братства Храма, појање певнице и у молитвеном присуству великог броја верника. Беседио је протојереј-ставрофор Милинко Јовић, духовник братства, који је говорио о смислу и значају Крсног знамења, подвукавши при том да је Крст „симбол неизмерне Божје љубави“. Пререзан је славски колач и освећено је жито, а на трпези љубави након Свете Литургије, протонамесник Дарко Ђурђевић, архијерејски намесник ваљевски први, честитајући славу богомољцима, рекао је да они „одржавају пламен и веру богомољачког погледа на свет“. Лепоти саборовања допринео је гуслар Вељко Станковић из Ваљева који је отпојао и одгуслао неколико песама.

Православна народна хришћанска заједница при Храму Покрова Пресвете Богородице, спада међу најстарије богомољачке покрете у Србији. Основана је далеке 1928. године посредством и залагањем Светог Владике Николаја Српског, са циљем да просвети, образује верујуће људе и подстакне их на милосрдни рад. Са тим циљевима и данас дела братство, које је блаженопочивши Владика ваљевски г. Милутин посебно ценио, хвалећи њихов рад, поготово на милосрдном пољу. Духовник заједнице, протојереј-ставрофор Милинко Јовић, који са неколико десетина чланова, помаже онима којима је помоћ преко потребна, каже да су сви који истински верују у Господа добро дошли у ПНХЗ коју штити Часни Крст. „Крст је симбол неизмерне Божје љубави. Он побеђује смрт. Побеђује грех. Крсно дрво уништава прародитељски грех над човечанством“, рекао је у празничној беседи прота Милинко који је додао да нас Господ позива да носимо свој Крст, „да одолимо свим аждајама“, да се одрекнемо сопствене саможивости, побеђујући себе и своје грехове. „Ако нас понижавају, будимо смирени. Ако нам чине зло, узвратимо им добрим. Ако нас мрзе, имајмо љубави за њих“, поручио је отац Милинко, честитајући славу својим члановима, закључивши да „ако идемо Христовим стопама, биће нам добро“.

Након проповеди проте Милинка и причешћа великог броја верника, пререзан је славски колач и освештано је жито, а празник је још једном свима сабранима честитао началствујући свештеник, прота Љубисав Аџић. На трпези љубави, у Парохијском дому при Храму Покрова Пресвете Богородице, где су се поред свештенства окупили чланови и пријатељи заједнице, гуслар Вељко Станковић из Ваљева одгуслао је неколико песама, од којих је посебне емоције код сабраних изазвала она коу је посветио мајору Милану Тепићу, народном хероју Југославије, који је погинуо 1991. године у Хрватској. Протонамесник Дарко Ђурђевић, архијерејски намесник ваљевски први, честитајући славу богомољцима и свима сабранима,  истакао је да празник Воздвижења Часног Крста открива суштину нашег живота. „Крст носити нама је суђено“, подвукао је отац Дарко, похваливши чланове заједнице који „одржавају пламен и веру богомољачког погледа на свет“.

Марина Марић