Преподобни Симеон Столпник традиционално свечано прослављен у Мионици

Љубав према Христу показујемо вршењем Његове воље

Светом Литургијом у Храму Вазнесења Господњег началствовао је архијерејски заменик Епископа ваљевског, протонамесник Филип Јаковљевић, уз саслуживање свештенства колубарског намесништва и ђакона из Ваљева Јована Новитовића и Момчила Димитријевића. У навечерје празника служена је Света тајна јелеосвећења.

И ове године, празник Преподобног Симеона Столпника у Мионици обележен је нарочито свечано, будући да овог великог ранохришћанског светитеља као свог небеског заштитника прославља Православна народна хришћанска заједница у „војводиној вароши“.

Данашњим даном завршава се још једна Црквена Нова година и дочекује нова, са вером у Божје милосрђе и Божју благодат. Година за нама била је тешка, обележена пандемијом вируса корона која и даље траје. Многи сродници и пријатељи су нас напустили, као и наш вољени блаженопочивши Владика Милутин, који је прошле године баш на овај дан служио Свету Литургију у овом светом храму, пререзао славски колач и поучио верни народ својом дивном беседом, подсетио је у празничном слову архијерејски намесник колубарски протојереј – ставрофор Саша Тимотић.Треба да заблагодаримо Богу што наш живот на земљи и даље траје, за све добре дарове дате по Његовој милости, а не по нашој заслузи, указао је прота Тимотић.

  • На почетку Црквене Нове године, помолимо се Богу и рецимо:“Боже милостиви, благослови венац дана наших и у наступајућој години излиј благослов на све народе па и на наш народ српски, нарочито на Косову и Метохији, у Црној Гори и свугде у расејању!“ Све недаће које нас сналазе долазе од тога што ми не спроводимо вољу Божју, него своју вољу, а своју љубав према Христу показаћемо управо вршењем воље Његове – истакао је прота Саша Тимотић.

Имајући у виду колико пута прекршимо Божје заповести, требало би да се запитамо да ли и колико љубимо Господа. Свети Симеон Га је заиста љубио, посветивши цео живот посту и молитви, стојећи на стубу годинама. Господ га је прославио, о чему сведоче бројна чудеса из његовог житија, закључио је отац Саша Тимотић, позвавши верне да узносе молитве овом великом Божјем угоднику, да и сами стекнемо место у Царству небеском.

Након Свете Литургије преломљен је славски колач. Свечана трпеза приређена је у складу са мерама заштите у условима епидемије корона вируса.

Ј. Ј.