Још један сусрет у знаку успеха и радости

Владика Лаврентије у канонској посети Епархији ваљевској

Да у Епархији ваљевској  све службе одлично раде, а духовни живот има свој уобичајени ток, администратор Епархије ваљевске, Његово Преосвештенство Епископ шабачки Г. Лаврентије, уверио се и приликом најновије канонске посете. У Епархијском двору Епархије ваљевске Владику Лаврентија, његовог заменика протојереја – ставрофора Мирка Вилотића и ђакона Раденка Пантића дочекао је архијерејски заменик Епископа ваљевског протонамесник Филип Јаковљевић са представницима епархијских служби. Пожелевши добродошлицу у име свештенства, отац Филип Јаковљевић заблагодарио је Владики Лаврентију и браћи свештеницима из Шабачке епархије на помоћи и подршци коју пружају током ових пет месеци, откако је Ваљевска епархија остала без свог вољеног духовног оца Владике Милутина.

  • Још као ученицима богословије, било нам је јасно да је Црква епископоцентрична. Важност епископа је немерљива, јер он возглављује Цркву. Када се наш Епископ Милутин упокојио, ви сте помагали својим посетама и то нам много значи, како у превазилажењу бола због губитка, тако и у томе да истрајемо на Божјем путу, којег су трасирали наши Свети Немањићи – рекао је отац Филип Јаковљевић.

Секретар Црквеног суда Епархије ваљевске, ђакон Момчило Димитријевић, обавестио је Владику Лаврентија о недавно реализованим пројектима. Један од њих је бунар дубине 90 метара, протока од литар воде у секунди, који је ископан близу манастира Пустиња. Вода је одличног квалитета, како показују анализе, и биће од велике користи пустињском пароху Мирославу Новаковићу и сеоској сушари коју Епархија ваљевска опрема. Такође, навео је ђакон Димитријевић, у току је изградња чесме при школи „Здравко Јовановић“ у Поћути. Ова чесма својеврсна је задужбина Владике Милутина, који је управо ту стекао основношколско образовање, а која и данас има велики број ђака као ретко која сеоска школа. Чесма ће бити украшена мозаиком са ликом Светог Саве, а покрај ње ће бити постављене клупе. Радови се ускоро завршавају, након чега следи њено освећење, најавио је ђакон Момчило Димитријевић. Најмлађи епархијски службеник, ђакон Александар Панић, заједно са чтецом при капели Светог Јована Крститеља Жељком Ђорђевићем, стара се о уређивању епископске резиденције и текућим обавезама. Све се обавља на време и службе међусобно беспрекорно сарађују, обрадовао је ђакон Панић Епископа Лаврентија.

Након боравка у Епархијском двору, Владика Лаврентије обишао је Храм Светог Георгија, подигнут за време његовог столовања Епархијом шабачко – ваљевском, и поклонио се споменику Владики Николају. Протонамесник Филип Јаковљевић упознао га је са током радова на изградњи новог епархијског магацина. Све је изведено добро и обавезе према извођачима су измирене.

У Епархијској канцеларији Владика Лаврентије се сусрео са дугогодишњим службеницима Епархије ваљевске, благајником протојерејем – ставрофором Живојином Петровићем и рачуноиспитачем протојерејем – ставрофором Михаилом Павловићем. Ове умировљене проте од васпостављења Ваљевске епархије руководе благајном. Њихов марљив рад више пута је похвалила и Патријаршијска комисија. Поред вођења финансија, проте, заједно са архијерејским намесником првим ваљевским протонамесником Дарком Ђурђевићем, сваког првог понедељка у месецу служе Литургију у магацинској капели. Архијерејски заменик Епископа шабачког прота – ставрофор Мирко Вилотић изразио је велико задовољство због сарадње са протама Петровићем и Павловићем која траје 25 година.

Посету Епархији ваљевској Владика Лаврентије је заокружио је у манастиру Лелић. Срдачан дочек приредили су игуман Георгије са братијом и архијерејски намесник први ваљевски протонамесник Дарко Ђурђевић. Владика Лаврентије обишао је новоизграђени летњи олтар, у близини ког је планиран музеј Владике Николаја. Олтар ће бити украшен мозаичким иконама Светог Саве, Светог Наума Охридског и Светог Тихона Задонског, светитељима који су обележили мисионарски пут Светог Владике Николаја, рекао је игуман Георгије. Након поклоњења моштима Светог Владике Николаја, у капели Велимировића Владика Лаврентије је одслужио помен породици Велимировић, Владики Милутину и првом игуману манастира Лелић архимандриту Авакуму. Лелићка братија, позната по свом гостољубљу, приредила су трпезу љубави, на којој се о разним темама разговарало. Пре повратка у Шабац, Владика Лаврентије са сарадницима је посетио етно село и Храм Светог пророка Јеремије, подигнут надомак родне куће Светог Владике Николаја.

Ј. Ј.