Дивчибарски Храм Светог Пантелејмона прославио своју крсну славу

Милост је потребна свима нама!

У навечерје празника бденије је служио свештеник Далибор Чкојић из Ваљева. Светом Литургијом на дан Светог Пантелејмона началствовао је протојереј – ставрофор Стојадин Павловић, директор Патријаршијске управне канцеларије, чијим је залагањем подигнута дивчибарска богомоља пре скоро две деценије, уз саслуживање архијерејског заменика Епископа ваљевског протонамесника Филипа Јаковљевића, архијерејског намесника првог ваљевског протонамесника Дарка Ђурђевића, некадашњег дивчибарског пароха Ненада Јездића, госта из Епархије рашко – призренске свештеника Небојше Секулића и ђакона из Ваљева Стевана Сировљевића и Момчила Димитријевића. Овогодишњи домаћин славе био је власник Хотела „Дивчибарски замак“ Никола Илић, а колач је за наредну годину преузео Јован Теодосић, власник Хотела „Црни врх“.

Као и сваке године, храмовна слава цркве на Дивчибарама празник је у коме се молитвено сабира верни народ са свих страна. Мештани и угоститељи ове ваздушне бање са свештенослужитељем Храма Светог Пантелејмона Дарком Крунићем, у маниру врсних домаћина, дочекују све који желе да са њима прославе небеског патрона првог храма у једном планинском одмаралишту. Светитеља из 3. века хришћанске историје, који је током земаљског му живота, захваљујући свом лекарском умећу, лечио свакавим болестима уневољене, а од Бога као страдалник прослављен то и данас чини својим молитвама, због чега га васцели хришћански род прославља и за помоћ му се обраћа.

Читав свој живот Свети Пантелејмон је чинио милост. На то смо позвани и ми, данашњи хришћани. Потребна је велика снага за то, иако се неретко сматра да је онај који чини милост нејак. Напротив! За чињење милости на коју нас је Господ Христос позвао потребно је немерљиво више снаге него да се буде само праведан или неправедан, беседио је у част празника протонамесник Дарко Ђурђевић, архијерејски намесник први ваљевски.

  • Милост је потребна свима нама, посебно онима који најчешће долазе у цркву, моле се Богу, посте и труде се да живе хришћанским начином живота… Нема молитве, нити било каквог обраћања Богу, а да не тражимо милост од Господа. Када побројимо колико пута затражимо милост од Бога, било би добро да свако од нас изброји и на парчету папира запише колико је пута био милостив према другима. Свети Пантелејмон нас подсећа на то да видимо колико смо спремни и храбри да чинимо милост. Ред, поредак, закон и правда су идеали које друштво може да нам да. То је добро и то треба поштовати. Али, милост на коју смо као хришћани позвани превазилази закон овог света. Она љубављу сведочи милост која је изнад закона, јер подстиче да чинимо добро према другима – рекао је протонамесник Дарко Ђурђевић.

Несрећа и тешкоће које се дешавају око нас шанса су и позив свакоме од нас да покажемо своју милост према другима. Помислимо колико је данас несрећнијих и болеснијих од нас и зато је потребно да управо према њима покажемо да смо хришћани. Свака криза јесте позив да својим делима посведочимо и призивамо закон Царства небеског – закон милости. На тај закон и међусобну љубав позива нас Господ и сведочи Свети Пантелејмон, који је све што је имао подарио другима. Сви ми данас који га се сећамо, треба тако да чинимо. Није лако али, закључио је отац Дарко Ђурђевић, потребно је и спасоносно.

Након Свете Литургије начињен је литијски опход и преломљен славски колач. У складу са мерама здравствене заштите у условима епидемије, приређена је славска трпеза. Међу учесницима литургијског сабрања били су професор Богословског факултета Зоран Деврња и позната српска глумица Весна Чипчић.

Ј. Ј.

Беседа протонамесника Дарка Ђурђевића

[supsystic-gallery id=1191]