Беседа Владике Милутина на Илиндан, храмовну славу цркве у селу Ба 2019. године

Данас смо дошли да се помолимо Господу и великом Божјем човеку Светом пророку Илији. Како нас учи Црква и оци Цркве, највећи јунак Старога завета пре доласка Христа у овај свет је био пророк Илија. Од њега нико није био ни већи, ни јачи до доласка Христа. Он је задивио и анђеле Божје кад је вазнет телом. Он је био човек којег је Бог „слушао“. То је ретко на овоме свету и у Старом и у Новом завету колико је Бог слушао пророка Илију. Видећете и зашто га је слушао. Он је био од Бога послат јеврејском народу да се појави као пророк. Да пророкује и да каже све што није добро, јер пророци су били људи који су имали дар виђења. Пророк Исаија 750 година пре види Христа на крсту на Голготи… Такав су вид имали пророци, да виде унапред шта ће се десити, шта и како ће бити, не штедећи никога. Свети пророк Илија није штедео  цара и царицу Јазавељу. Цар Ахав који је отишао у незнабоштво пита га: „Јеси ли ти Илија?“ Он каже: „Да, ја сам Илија. Дошао сам да ти кажем у каквој ћеш смрти умрети. И теби и твојој жени Јазавељи рећи ћу како ћете умрети и једно и друго, јер не идете путем Бога живога, него се клањате лажним боговима и идолима. Твоју жену Јазавељу пси ће растргнути, а ни ти нећеш проћи боље.“ Онда је почела велика борба Јазавеље, жене цареве, као и самог цара, да убију пророка Илију и он се једно кратко време склонио у пустињу од ужасне Јазавеље. Иако је био неустрашив, тада се уплашио жене, зато што је она била бескрајно зла. Док је био мали, видели су људи и отац његов, да га огњем повијају анђели и пламеном га хране. То је отац његов видео и сведочио, да га је Бог од почетка припремао да буде ватрени пророк. Огањ, ради неваљалства и против зла и против свих оних који не чувају веру у само једног истинског Бога, који се одричу Бога и стварају „своје богове“.

Данас имамо милијарде „богова“ –  све наше грехе којима робујемо. Примера ради, музички фестивали . Погледајте како омладина упада у транс… Браћо, то је служење идолима. Како је говорио Отац Јустин, „тај идол је у мени да се ја лично клањам том идолу и сваки грех је идол.“ Сваки грех је црни тамјан, који долази из пакла огњеног и човек црним тамјаном кади душу своју, тело и лице своје, дом свој и укућане своје. Даље каже Отац Јустин: „Док имамо мржњу ма према коме, имамо идол мржње, који кади тамјаном црним.“ А шта, браћо и сестре, да кажемо уколико се данас наљутимо на некога, мрзимо га и нећемо да проговоримо? Колико имате подела те врсте у људском роду…

Како је Бог чудесно слушао пророка Илију… Зашто га је слушао? Каже се зато што је он огњем духовним спржио у себи сваки грех. Да ли ми то можемо? Можемо, ако хоћемо. Како? Са великим напором морамо победити грех у себи, ако желимо да будемо народ Божји. Како је пророк Илија само живео… Није се хранио као обични људи. Био је сам у пустињи. Кажу да је шетао сам поред реке и гавранови су му доносили храну. Тако је живео и тако се хранио. На икони можете видети како је његово лице страшно у позитивном смислу. Страшно за грешнике, а Богу слично по правди, по животу, по доброти и свему што јесте. Он није никад кућу имао. Није имао дом, нити кревет. Живео је у пустињи и зато му је Бог дао највеће дарове. Пророк Илија је запалио воду огњем. Човек који може воду да запали, мора да је близу Бога и да га Бог у свему слуша. Кад је била борба између злих богова и правог Бога Израиља, речено је у Светом писму: „Нека идолски жреци поставе олтар, ставе дрва, закољу теле или шта хоће, жртву нека ставе и нека моле Бога да се спали.“ Ништа им није помогло, јер њихов „бог“ је мртав. Илија је рекао: „Одступите, јер сад ћу ја приступити! Ставите дрва и не ложите ватру. Сипајте воде око престола, олтара, и пустите мене.“ Онда је дигао руке и рекао: „Господе, царе Израиља, спржи ово за сведочанство тебе, истинског Бога!“ Ударио је огањ са неба и спржио и камење, и воду, и све. Човек који може да подигне руку и да каже: „Господе, спржи и воду, и ватру и све живо ватром твојом“ много је велики човек. Такав је био пророк Илија и он је то учинио. Када је Израиљ служио боговима, он је служио Богу јединоме – Јахвеу, израиљском Богу. Рекао је: „Господе, затвори небеса три и по године, да не буде ниједна кап кише!“, умирало се од глади и жеђи, док он није рекао: „Господе, смилуј се, ваљда су се научили!“ Није се израиљски народ ничему научио. Када је било време да иде у небески свет, пре Христовог васкрсења, једино је он почаствован од Бога да буде телом узнет на небо. Није умро. Каже Отац Јустин: „Дошла је смрт по њега. Једна, друга, трећа…“ И свака смрт је побегла, јер Господ није дао. Огњеним колима је, како се то симболично каже, узнет у небо и његово тело се данас налази у небеском свету. Колико је велики! Колико је дивно што имате Храм Светог Илије и што смо дошли овде да прославимо. Свети пророк Илија почива у небеском свету. Каже се да када је узишао у небески свет да су се анђели зачудили када су га видели. Чудили се и дивили се.

Браћо и сестре, учи нас Свето писмо да када дође крај света, а он је ту, приближава се с обзиром на то какво је време, да су ово знаци задњих времена. Тако је Христос рекао и записано је у јеванђељу. Ја не знам шта би још требало да се испуни па да кажемо: „Већ је Страшни суд“. У Светом писму је записано да пре него што дође Господ да ће пре Њега доћи пророк Илија, вратиће се са неба телом. Обући ће се у врећу, не у одело, понизиће се и проповедаће три и по године. Проповедаће против антихристовог доласка. У свој силини чиниће чуда поново, да посведочи да долази Бог. Неће поверовати многи и у једном моменту доћи ће рука антихриста (сатане), а онда ће у крајевима сидонским, где је био, лежати три дана мртав на улици. Неће смети нико да га дирне због антихриста и силе која ће бити тада. Онда ће Господ послати некога, кога ми не знамо, да вазнесе тело Илијино у небески свет. После тога ће бити Страшни суд Христов. Сам Христос ће сићи и руком убити антихриста и успоставити Царство Божје. Ето, браћо и сестре, то је велики пророк Илија. Очекујемо да ће доћи да изобличи антихриста, да говори као што је за живота говорио истину. Кога она боли, нека боли. Истина када се каже, обичан човек добија непријатеље. Али, свети се нису тога плашили, него су сведочили истину ма шта други мислили о томе. Ви сте Божји народ, православни. Радујемо се Господу и не плашимо се онога што мора доћи. Тако је записано, тако је зацртано.

Нека је срећна слава вашем свештенику, црквеном одбору и свима вама. Нека нам Свети пророк Илија помогне да убијемо у себи сваки грех. Да стално убијамо лажне „богове“ у себи, грехе наше којима робујемо и да не мрзимо никога. Јер, како је рекао Отац Јустин, ако мрзимо некога то је црни тамјан којим кадимо. Избацимо мржњу, јер ће нас она убити и изгубићемо живот вечни. Не мрзимо никога, ни црног ђавола, а волимо свакога и бићемо радосни. То није лако, али се боримо. Ако имамо мржњу, покајмо се и оставимо је! То је живот наш. Ми смо на бојном пољу, да се боримо против зла и чинимо добро.

Да се боримо да добро буде јаче од зла.

Срећан празник свима вама!

Линк ка вести: Традиционална илинданска светковина у селу Ба