Молитвена свечаност у Бањи Врујци у част храмовне славе

Господ спасава од смрти и сваке слабости

Храм Свете великомученице Марине у Бањи Врујци молитвеном свечаношћу обележио је дан своје небеске заштитнице. Свету Литургију је служио протојереј – ставрофор Гојко Терзић, парох у Цветановцу, уз саслуживање протојереја – ставрофора Светолика Марковића из Епархије жичке и свештеника Зорана Радојевића, пароха у београдском насељу Миријево. Овогодишњи домаћини славе били су Жељко Самарџија из Београда, Немања Пешић из Дучића и Мирко Лазић из Бошњановића.

У празничној беседи свештеник Зоран Радојевић је истакао да се у сваком моменту нашег живота, када се сусретнемо са нечим што није под нашом контролом, морамо присетити речи „радујмо се и веселимо се“, имајући на уму да је Бог Свог Сина дао да страда за нас, иако ми то нисмо заслужили.

  • Милошћу Својом, као родитељ, Господ прашта и разуме све наше слабости и без обзира на то колико ми наставили да не заслужујемо, Он ће и даље давати… Данас смо се окупили око Васкрслог Христа у заједници, која нас „тера“ да славимо, међу народом који би требало да буде духовно чедо Владике Николаја и Оца Јустина. Треба да пружимо наше руке и изразимо сагласност да будемо спасени. Јер, Господ спасава не само од смрти, већ од сваке слабости – рекао је отац Зоран Радојевић.

Данас страхујемо и бринемо због много чега. Али, истакао је свештеник Радојевић, погледајмо у небо и сетимо се Свете великомученице Марине која није бринула, већ са свега 15 година одрекла се свега овоземаљског и кренула ка Господу. Нека нам она буде узор и, попут ње, сваку недаћу доживимо као школу, не заборављајући да је све што на земљи стекнемо привремено, закључио је миријевски парох.

Након Свете Литургије уприличен је литијски опход око храма и преломљен славски колач. Услед актуелне епидемиолошке ситуације, славска трпеза била је знатно скромнија у односу на раније године.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’1185′]