Петровданска свечаност у Драчићу

Господ је најближи тамо где има доста проблема

Храм Светих апостола Петра и Павла у селу Драчић и ове године литургијским сабрањем прославио је своје небеске покровитеље. Светом Литургијом началствовао је протојереј – стварофор Верољуб Младеновић, умировљени парох ваљевски, чије су ране године службе везане управо за Драчић, уз саслуживање архијерејског намесника првог ваљевског протонамесника Дарка Ђурђевића, лелићког сабрата јеромонаха Герасима и ђакона Драгана Станојевића. Уприличен је трократни литијски опход и преломљен славски колач. У складу са мерама заштите услед неповољне епидемиолошке ситуације, гости су пригодно послужени.

Данашњи дан, дан је прославе двоструке радости. Недеље, која нас сећа на Васкрсење Господње, и Петровдана – празника Светих апостола Петра и Павла. Темељ њиховог живота, светости им и свега што они јесу јесте Васкрсли Господ. Присећамо га се, славећи их, јер Васкрсење Христово једино је што им је омогућило да буду свети. Оно данас и нама помаже да верујемо у живот вечни, односно да будемо прави хришћани, навео је у петровданском слову протонамесник Дарко Ђурђевић, архијерејски намесник први ваљевски. Подсетивши на речи ловћенског боговидца Његоша да „чаша жучи чашу меда иште“, протонамесник Дарко Ђурђевић указао је да све наше проблеме као жуч можемо сагледати, док чаша меда, извор сласти и радости, јесте Васкрсли Господ и сви свети који су Га својим животом прославили.

  • На нама је данас, без обзира на све проблеме и потешкоће које нас свакодневно сналазе, да у себи откријемо и пројавимо радост Господњу. Каже Свети апостол Павле:“Тамо где се умножи безакоње, умножава се и благодат.“ Тамо где има доста проблема, мука, тешкоћа и страха, тамо је Господ најближи. Тада је Господ најјачи. У нашој немоћи се најлепше пројављује сила Божја. Сведоци смо једној великој немоћи у којој се налази целокупан људски род. Али, то је само прилика у којој можемо да пронађемо Васкрслог Господа – закључио је протонамесник Дарко Ђурђевић, узмоливши Свете апостоле Петра и Павла да свима буду у молитвеној помоћи да радост Божју открију.

Надлежни парох, протонамесник Драган Симић, честитао је славу својим парохијанима и свима који су дошли да прославе заштитнике њиховог храма.

  • Немојмо губити веру и наду, све ће то Господ наградити. Колико год велика искушења била, оног који верује, ко има љубави, вере, наде и добрих дела, Бог ће ставити тамо где му је место – поручио је отац Драган Симић у славској честитки верном народу, који је ове године прославио храмовну славу знатно скромније него лане, поштујући мере заштите од корона вируса.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’1179′]