Братство манастира Рибница прославило своје небеске покровитеље Свете апостоле Петра и Павла

  

У манастиру Рибница и ове године свечано је обележена храмовна слава, празник Светих апостола Петра и Павла.Светом Литургијом началствовао је архијерејски намесник колубарски, протојереј-ставрофор Саша Тимотић, уз саслужење јеромонаха Исакија и  уз прелепо појање настојатеља манастира Рибница, часног монаха Арсенија (Јовановића).Молитвено учешће узео је и верујући народ, међу којима је било и доста деце и омладине, не само мионичког краја, већ из разних крајева и других епархија.Већина верног народа приступила је Светом причешћу.

Затим је уследио трократни опход око манастирске цркве, освећено је славско жито и пререзан славски колач.

У празничној беседи, архијерејски намесник колубарски, протојереј – ставрофор Саша Тимотић поучио је сабране о житијима светитеља којима је посвећена рибничка светиња, указавши посебно на њихов значај у животу Цркве, која је њиховим трудом утврђена широм света.

  • Наука Христова и благодат Божија, које су ова два апостола предала хришћанима, представљају темељ и ограду Цркве, која захваљујући том темељу и тој огради постоји до данашњег дана. Свако ко прихвата ту апостолску науку, чувајући је неповређеном и непромењеном, наслеђује и чува спасавајућу благодат Божију.Зато је за Цркву њен епитет „апостолска“ од суштинског значаја. Апостолност Цркве јесте залог њеног постојања и опстајања.Свако удаљавање од здраве и неокрњене јеванђелске науке светих апостола, значи и отпадање од Цркве Божије и од самога себе – поручио је, поред осталог, протојереј – ставрофор Саша Тимотић.

Након литургијског сабрања уследило је послужење, које су припремили овогодишњи домаћини, Бранко Качаревић из Мионице, Миливоје Дикић из Попадића и Иван Палавестрић из Паштрића са својим породицама. Славље је заокружено уметничким програмом.

 

[supsystic-gallery id=1180]