Ивањданска свечаност у Паунама

Наши су преци славили живот

Верни народ паунске парохије молитвеном свечаношћу обележио је празник Рођења Светог Јована Претече, храмовну славу своје безмало један век старе цркве. Светом Литургијом началствовао је протонамесник Филип Јаковљевић, архијерејски заменик Епископа ваљевског, уз саслуживање протојереја Ненада Марковића и протођакона Бранимира Терзића из Ваљева. Овогодишњи домаћин славе био је Љубисав Маринковић из Робаја, а колач за наредну годину преузео је Слободан Гајић из Пауна.

Саграђена 1932. године на темељима старе богомоље, чији први помени датирају из освита 18. столећа, Црква Рођења Светог Јована Претече у Паунама и ове године отворила је своје двери за све раде да молитве принесу у част највећег пророка, чијим позивом на покајање почиње новозаветна историја и чија је света десница крстила Господа Христа.

Преци наши су били мудри, иако нису имали дипломе као ми данас. Њихова мудрост потицала је из „страха Господњег“, благословеног осећања, које је почетак мудрости, подсетио је на старозаветну поуку у ивањданској проповеди протонамесник Филип Јаковљевић, архијерејски заменик Епископа ваљевског. Светом Јовану  у част храм су подигли из три разлога. Првог, јер он је био „највећи рођени од жене“, како је Спаситељ казао. Другог, јер су славили рађање, долазак живота на свет и трећег да би дошли у храм и молили се Господу. Наши су преци били мудри и славили су живот, за разлику од нас данас који живот „убијамо“ на самом зачетку, о чему говоре десетине хиљада абортуса током једне године, указао је отац Филип Јаковљевић на вишегодишње погубне демографске статистике у Србији .

– Наши преци су градили овај храм не само кроз ове зидове, већ у душама, срцима и мислима својим, молећи се и сједињујући са Христом кроз Свето причешће. Ми смо данас доживели да се причешће напада и да се говори да је извор заразе. Никада таквог безумља и гоњења Цркве није било. Хришћани и Црква су гоњени, убијани и затварани, али никада Свето причешће није нападано. Што је најгоре, нападају га они који се зову хришћанима, који би требало да га бране – рекао је протонамесник Филип Јаковљевић. Он је подсетио на малициозне написе појединих медија о упокојењу Епископа ваљевског Г. Милутина, у којима се инсинуира да је Свето причешће могло бити извор заразе корона вирусом. Имајући у виду да се приликом последње Литургије након блаженопочившег Владике Милутина причестило бројно свештенство и народ и нико се није заразио, јасно је да се ради о неутемељеним и беспризорним нападима на Цркву. Једино у Цркви и Светим тајнама имамо заштиту, како нас учи чувени стих „Беж’у Цркву, Краљевићу Марко“ из народне песме „Урош и Мрњавчевићи“, закључио је отац Филип Јаковљевић.

Након Свете Литургије je преломљен славски колач. Верни народ паунске парохије, предвођен својим парохом протом Драганом Глигорићем и домаћином славе Љубисавом Маринковићем, дочекао је госте у духу традиције, али уз поштовање мера заштите од вируса корона.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=1177]