Видовданска молитвена сећања на борце за слободу

Празник Светог великомученика Лазара косовског и светих српских мученика, у народу звани Видовдан, прослављен је литургијски у ваљевским храмовима. Крај спомен – обележја палим борцима из ратова деведесетих, одслужен је помен свим жртвама за слободу отаџбине од Косовског боја до данашњих дана и недавно преминулог Епископа ваљевског Г. Милутина.

Празник Видовдан, камен међаш историјског трајања српског народа, дан је у коме имамо част да се молитвено сећамо свих предака који су положили своје животе за нас, да данас ово мало парче земље можемо да зовемо Србијом. Христос се и данас распиње, васкрсава и силази у ад да покида окове смрти и сваком телу отвори пут ка васкрсењу и обећава да ће доћи да сваком да по делу његовом, казао је у видовданском слову у Храму Васкрсења Христовог протонамесник Саша Максимовић, архијерејски намесник други ваљевски. Данас се на Литургији другачије пева, јер се пева у славу и част мученика косовских. Као што су обични рибари постали апостоли Христови и утврдили Цркву широм васељене, тако су обични српски војници постали мученици за Христа и својом крвљу и жртвом проповедали више и боље него било каквим речима. Зато смо ми Срби данас хришћани, а не неки други народ и друга вера, рекао је отац Саша Максимовић.

Тачно у подне, у организацији Удружења бораца ратова од 1990., крај спомен – обележја погинулим борцима у ратовима деведесетих година, одржан је помен свим јунацима који су положили животе у борбама за отаџбину и веру православну од Косовског боја до данашњих дана, као и недавно преминулом Епископу ваљевском Г. Милутину. Помен су служили свештеници из Ваљева, уз молитвено учешће чланова Удружења бораца и малобројних грађана, који су поштовали мере безбедности услед поново нарастајуће опасности од корона вируса. Указавши да је Видовдан данас радостан дан, зато што је Царство небеско препуно наших војсковођа и војника, а тужан јер је мало Ваљеваца  дошло да се помоли за своје страдале суграђане, који су дали животе за веру и отачество,  протојереј – ставрофор Радомир Алексић рекао је да су ти хероји данас наши молитвеници пред Господом.

– Положивши животе за крст часни и слободу златну, они су крај престола Божјег заједно са Светим Кнезом Лазаром и свим његовим славним витезовима и моле се Богу за нас. Моле да се сетимо кнеза Лазара и његовог светог аманета да је земаљско за малена царство, а небеско увек и довека… Молимо се Богу да нам да снаге и храбрости да у овим тешким временима останемо доследни путу Светог Саве и Светог Кнеза Лазара, јер за нас Србе другог пута нема – закључио је прота Радомир Алексић.

Председник Удружења бораца ратова од 1990. Љубомир Брадић је захвалио свештенству, изразивши у име Удружења које предводи тугу због одласка „највећег пријатеља удружења, највећег људског бића – Епископа ваљевског Г. Милутина“. Удружење бораца ће наставити традицију поштовања Српске Цркве и неговати сећање на погинуле борце и преминуле ратне војне инвалиде. Од прошлогодишњег парастоса, Удружење је изгубило три члана, као и велике пријатеље, председника Скупштине Града Ваљева Милорада Илића и др Мирослава Мирковића. Удружење ће наставити да ради на стварању спомен – собе ратницима, како би сећање њихову жртву живело међу новим генерацијама Ваљеваца, најавио је Љубомир Брадић.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=1174]