Предавањем Владимира Меденице настављен циклус „Православље и млади“

Само у заједници је могуће спасење

Након дуже паузе, услед неповољне епидемиолошке ситуације у земљи, одржана је трибина у циклусу „Православље и млади“, у организацији Црквене општине при Храму Васкрсења Христовог у Ваљеву. У Вишем јавном тужилаштву Ваљевцима је о теми „Заједница и спасење“ предавао Владимир Меденица, православни философ и публициста, уредник Издавачке куће „Логос“, која се бави превођењем и објављивањем дела руских мислилаца и књижевника.

Препознатљив по залагању за очување српског ћириличног писма, Владимир Меденица и овога пута указао је на драгоценост слова која су словенским народима у аманет предали њихови просветитељи, Света браћа Ћирило и Методије и њихови ученици. Слова, која, поред естетске вредности, у свом облику садрже и хришћанске симболе. То видимо у крстоликом слову Ћ,које подсећа на куполу храма. Такође, ми Срби, Руси и други православни народи крстимо се и пишемо (држећи оловку) са три прста. Замена ћириличног латинским писмом је пут који нас одваја од спасења, истакао је Владимир Меденица. Важно је да знамо да спасење није могуће без заједнице, без Цркве Божје. Индивидуално спасење је бајка источњачких религијских система. У Православљу, о чему нам говори генијални Фјодор Достојевски у роману „Браћа Карамазови“, нико се из греха не може извући сам. У руској традицији је постојао обичај нуђења хране, одеће и других потрепштина осуђеницима, када би одлазили на одслужење затворске казне. Јер, објашњава Меденица, народ је веровао да ће осуђеници окајавати грехе свих који остају на слободи. Сав наш живот је у заједници Литургије и свако од нас, по од Бога датој слободи, треба да понесе одговорност за себе и све друге. Монаси пустињаци су се повлачили у неприступачне пределе, не да би се одвојили од заједнице, већ да би се у самоћи молили за све људе. Када схватимо да смо сви криви за све, у заједници Цркве ћемо заплакати и замолити за опроштај. Наше последње уточиште је Црква, чувар нашег духовног и националног идентитета. О томе се у новије време слажу бројни учени људи, без обзира на то да ли су верујући или не, закључио је Владимир Меденица.

У име организатора трибина „Православље и млади“, свештеник Дејан Трипковић најавио је да ће циклус бити настављен током лета сабрањима на платоу испред Храма Васкрсења Христовог.

Ј.Ј.

[supsystic-gallery id=1169]