Славска свечаност у Ваљевској пивари

Прослава Духовског уторка, крсне славе Ваљевске пиваре, и ове године протекла је у великој радости запослених и пријатеља реномиране ваљевске компаније. Обред резања колача обавио је надлежни парох, протонамесник Саша Максимовић, уз саслуживање умировљеног пароха протојереја – ставрофора Љубисава Аџића,протонамесника Слободана Алексића и протојереја Милорада Средојевића, Ваљевца који годинама служи у Београду. Приликом свечаности уручене су јубиларне награде запосленима са једном и више деценија стажа.

Са равно 160 година трајања, најстарији у ваљевском крају, а засигурно један од привредних колектива са најдужом традицијом у Србији, Ваљевска пивара у години јубилеја са радошћу прославља Треће Тројице, своју крсну славу, подвлачећи црту испод добрих резултата и најављујући нове подухвате за долазеће дане. Прошле године је добила новог власника, београдско предузеће “Brauerei group”, које је према обећању уложило око 364 милиона динара у набавку нове опреме за производњу,  возила за комерцијалну и транспортну службу, као и у ремонт постојеће опреме. Јубиларна година такође ће бити у знаку инвестиција, а пиво ће се и даље правити на традиционалан начин – употребом изворске воде и кваса, држећи до квалитета по коме је препознатљиво међу мераклијама широм Србије, али и далеко ван њених граница. Ове године, очекивања пивараца у граду на Колубари су да премаше производни капацитет  од 100 хиљада хектолитара пива. Број запослених нови власници нису и неће смањивати. Неки су отишли у пензију, а део колектива фабрике постали су нови стручни људи. Радити у предузећу са тако дугом традицијом је привилегија и настојаћемо да тако остане у будућности, рекао је заменик директора Зоран Божић приликом добродошлице новинарима на славску свечаност у Ваљевској пивари.

Од освећења пиваре прошло је више од тридесет година и била је велика част, као надлежни парох, учествовати у том чину, присетио се у празничном обраћању прота – ставрофор Љубисав Аџић. Данас смо дошли да честитамо славу домаћинима и вредним и честитим  радницима, без чијег труда, зноја и жуљевитих руку не би било пиваре. Не само данас, већ током много година њеног постојања, рекао је прота Аџић.

  • Сваке године дођемо да се на овај празник подсетимо на душу своју. Да не мислимо само на материјално, јер човек је дуално биће сачињено од тела и душе. Ту душу морамо неговати. Шта је човек, ако изнад свега није велика душа? Без велике душе, сваки човек је мали, а велику душу чини велика вера. То је та златна подлога коју сваки човек треба да има у своме телу, уму и срцу… Ми свештеници подсећамо да човек живи више о небу, него о хлебу. Без хлеба не може, али ни без духовне хране, коју чини заједништво, сабрање – да су сви једно. Овде су то људи који управљају, воде послове, и они који извршавају. Радујте се сви кад од тога имате користи и ви, и ваше породице, и ваши сродници – поручио је прота Љубисав Аџић, благосиљајући свечаре и бројне пријатеље Ваљевске пиваре, који су се сабрали да прославе крсну славу и јубилеј ове угледне компаније, којом се поносе сви који у Ваљеву живе.

Славско сабрање пиварци су према старом добром обичају заокружили доделом јубиларних награда запосленима и свечаном трпезом.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=1167]