Педесетница у саборном храму

Благодат Духа Светога нас води на путу спасења

Празник Силаска Светог Духа на апостоле, Тројице, Духови или Педесетница, како се у народу још назива дан у коме се прославља рођендан Цркве Божје, великим молитвеним сабрањем обележен је у Храму Васкрсења Христовог. Светом Литургијом началствовао је архијерејски заменик Епископа ваљевског, протонамесник Филип Јаковљевић, уз саслуживање свештеног братства саборног ваљевског храма. О символици и значају празника верни верни народ беседом је поучио протонамесник Живојин Кнежевић.

Господ Христос, Спаситељ света, дошао је као смирени слуга да нама покаже да једино смирењем можемо пронаћи пут спасења. На данашњи дан, како Свети оци кажу, јавило се и треће лице Свете Тројице – Дух Свети, сишавши на ученике Сина Божјег.Циљ хришћанског живота јесте задобијање благодати Духа Светога, која води и руководи на путу спасења сваког од нас, навео је протонамесник Живојин Кнежевић.

  • Та благодат Божја је крепила мученике Христове и смело су ходили у смрт Христа ради. Та благодат је и старозаветне пророке научила да смело проповедају о Христу, месији који ће доћи у овај свет. На овај велики празник та благодат се јавила у својој пуноћи у Цркви Божјој. Та благодат је и дан данас у Цркви православној и ми, православни хришћани, имамо је да нас води и руководи. У Символу вере исповедамо да верујемо у Христа Васкрслога, а данашњи празник нимало није мањи од Васкрсења, јер су ученици Његови, крепљени благодаћу Божјом, основали Цркву – рекао је протонамесник Живојин Кнежевић.

Црква Божја и данас постоји благодаћу Божјом, иако су велика искушења у овом свету. Благодат Духа Светога држи брод Цркве Божје. Христос је дошао и показао нам како да по благодати и ми постанемо синови Божји. Када се осенимо знаком крста, посвећујемо своје биће Светој Тројици. Свако зло бежи од знака крста, зато је важно да се правилно прекрстимо, истако је отац Живојин Кнежевић. У завршници проповеди, протонамесник Кнежевић подсетио је верни народ да ће током Петровског поста, по благослову администратора Епархије ваљевске Епископа шабачког Г. Лаврентија, свештеници светити водице и благосиљати домове, што одлуком блаженопочившег Епископа ваљевског Г. Милутина није чињено у време Васкршњег поста због епидемије вируса корона. Свештеници Епархије ваљевске позивају своје парохијане да им се обрате како би се договорили о вршењу обреда.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=1165]