Хуманитарна акција СОЗ – а, Канцеларије за веронауку и Удружења „Загрљај“

Прикупљање уџбеника за ученике основних школа

Прошле године, са благословом блаженопочившег Епископа ваљевског Г. Милутина, Светосавска омладинска заједница први пут је реализовала хуманитарну акцију прикупљања уџбеника за ђаке основних школа скромнијих материјалних могућности. Заједно са Канцеларијом за веронауку Епархије ваљевске и Удружењем „Загрљај“, Светосавци су школским књигама обрадовали преко двадесет породица са једним или више деце што је несумњиво вредно пажње, имајући у виду да је набавка уџбеника и те како велики терет за кућни буџет. Неки ученици добили су по један или два уџбеника, који су им недостајали. И то је лепо, јер даривани се свакако радује пажњи која му је на овај начин указана. Радост је обострана и зато је Светосавска омладинска заједница и ове године, такође у сарадњи са Канцеларијом за веронауку и Удружењем „Загрљај“, покренула хуманитарну акцију прикупљања уџбеника за ученике основних школа.

  • Уџбенике прикупљамо сваког радног дана у парохијском дому Храма Светог Георгија у Новом насељу, од 8 до 14 часова, а уторком и четвртком од 17 до 19 сати у Удружењу „Загрљај“ у Тешњару. Поред тога, сви заинтересобани да учествују у акцији могу нам се јавити и преко парохијских свештеника. С обзиром на то да издавачи сваке четири године мењају садржаје, молимо да се доносе уџбеници не старији од 4 године. Наравно, могу се приложити и нови уџбеници,уколико некоме није финансијско оптерећење да их купи. Надамо се да ћемо у некој од наредних година успети да организујемо неку врсту сајма размене уџбеника, на ком би деца могла кроз дружење да дођу до уџбеника који су им потребни – каже ђакон Мија Бојиновић, духовник Светосавске омладинске заједнице и наставник веронауке у Основној школи „Десанка Максимовић“.

Овакве акције су прилика да оно што су научили на часовима веронауке претворе у дело и то деци много значи, оцењује ђакон Мија Бојиновић, који годинама са својим ученицима уочи Божића организује прикупљање дарова за пакетиће. Деца се увек одазивају са жељом да помогну. Акција прикупљања уџбеника трајаће до 1. септембра 2020. године и нема сумње да ће она бити још једно дело љубави Светосаваца и њихових сатрудника.

Ј. Ј.

 СЛИКА СА ПРОШЛОГОДИШЊЕ АКЦИЈЕ