Спасовданска свечаност у Попучкама

Христов живот на земљи је пример свима нама

Вазнесење Господње и ове године у Попучкама протекло је у знаку велике свечаности, јер управо овом празнику посвећен је овдашњи храм. Светом Литургијом началствовао је умировљени парох ваљевски протојереј – ставрофор Верољуб Младеновић, уз саслуживање свештенства из Ваљева. Након Литургије, начињен је трократни литијски опход и преломљен славски колач. Овогодишњи домаћин славе био је Драган Матић, док је колач за 2021. годину преузео Обрад Гођевац.

У празничној беседи архијерејски намесник други ваљевски, протонамесник Саша Максимовић, је подсетио на страдање и васкрсење Господа Христа, Његово јављање ученицима и узношење на небо, које данас прослављамо, као и слање Духа утешитеља, рођендан Цркве Божје. Сви ови јеванђељски догађаји, истакао је протонамесник Максимовић, имају виши духовни смисао и значајни су за човека и његово спасење .

  • Данашњи догађај вазнесења последњи је у низу Христових празника и човека доводи на крај пута и ставља нас пред лице Божје. Јеванђељска историја је наша прошлост, али не у смислу овоземаљске прошлости која пролази и заборавља се, већ небеске историје која је у исто у време наша садашњост и која ће бити наша будућност. Читав живот Христов је наша реалност. То је живот који свима нама треба да буде пример како треба да живимо на земљи. Томе можемо да се поучимо кроз јеванђељске догађаје о којима слушамо сваке недеље у цркви, празнике у којима се присећамо тих догађаја и Христове проповеди при сусретима са разним личностима. У основи свега је иста порука:“Волите ближње своје, али волите и оне који вас не воле, опраштајте и немојте људима чинити оно што не желите да они вама чине“ – истакао је протонамесник Саша Максимовић.

И ми ћемо једног дана стати пред лице Божје и дати одговор. Зато, ко жели да иде за Христом не треба да остави свој терет. Требало би већ данас да се запитамо која су добра дела остала иза нас, јер ћемо на основу тих дела дати одговор, надамо се добар, и примити Царство Божје које је припремљено од постанка света, закључио је протонамесник Саша Максимовић своје спасовданско слово у Попучкама. Он је честитао славу свечарима и свима који су били део сабрања.

Прослава је завршена свечаном трпезом, коју су попучански домаћини, на челу са парохом Небојшом Младеновићем, припремили за све госте.

Ј. Ј.  

[supsystic-gallery id=’1162′]