Пренос моштију Светог Николе, слава храма у Причевићу

Љубав коју стичемо у Цркви нас штити од свега

 Братство Храма Преноса моштију Светога Николе у Причевићу 22. маја 2020. године  прославилио је своју славу, литургијски се сећајући преноса моштију великог чудотворца из Мирликије у град Бари (Италија) где се и данас налазе. Светом Литургијом началствовао је архијерејски намесник подгорски, протонамесник Велимир Крстић, уз саслуживање свештенства подгорског намесништва. По завршетку Литургије, свештенство је са верним народом уприличило опход око храма, а затим су преломљени славски колачи и освештано је славско жито. Затим се верницима обратио протонамесник Велимир Крстић. Честитавши  парохијанима славу, он је подсетио да су за Цркву Христову опет дошла тешка времена, када се верном народу забрањује одлазак у цркву и присуство на Светој Литургији, а самим тим се ограничава слобода која је од Бога дата свакоме човеку.

 Сабрање верног народа са својим свештенством настављено је трпезом љубави, где се верни народ овог краја, на челу са својим парохијским свештеником јерејем Радомиром Вићентијевићем, показао по ко зна који пут као добар домаћин. Отац Раша, како га одмиља зову парохијани, захвалио је браћи свештеницима што су увеличали ово славско сабрање, као и свим присутним верницима и мештанима овог краја. Затим је произнео дивну беседу, у којој је рекао да је у овом тешком времену нечастиви пустио вирус на људе мислећи да нас је тиме победио. Али, истакао је свештеник Вићентијевић,  проблеми попут болести и вируса, нису главни проблеми данашњег човека.

  • Главни проблем је недостатак љубави. Љубављу једних према другима, коју стичемо у Цркви и у православној вери, стварамо себи штит од болести, али и од других недаћа. Човек који живи у Цркви отпоран је и на смрт, јер му следи васкрсење. Оно што је имунитет телу, то је љубав души. Људи се плаше да приме свештеника у кућу, плашећи се вируса, као да нема других начина да дођу у контакт са вирусом, а то је само недостатак љубави и разумевања.Маните се света, молите се Богу да не изгубите вечност –  овим речима завршио је своју беседу отац Радомир Вићентијевић.

                                          Радован Радивојевић, вероучитељ

[supsystic-gallery id=1158]