Црква Светог Оца Николаја у Рабровици прославила своју славу

Светитељи су доказ могућности живљења по Светом јеванђељу

Традиционално, у народу звани „летњи Свети Никола“, прослављен је у великој молитвеној радости верног народа рабровичке парохије и свих који су дошли у Храм Преноса моштију Светог Оца Николаја да учествују у празничном сабрању. Свету Литургију је служио протонамесник Дарко Ђурђевић, архијерејски намесник први ваљевски, уз саслуживање свештенства Епархије ваљевске. По завршетку Литургије је начињен литијски опход и преломљен славски колач. Овогодишњи домаћин славе био је Радован Андрић, вероучитељ и члан Црквеног одбора Црквене општине Рабровица.

Прослављање великог угодника Божјег, попут Светог Оца Николаја Мирликијског, подсећа нас да су светитељи били синови људски, који су својим животом, вером, љубављу и делима постали бесмртно вредни. Они су доказ  могућности живљења по Светом јеванђељу. У овом свету је многим стварима дато на значају и постављене су испред човека, што се коси са старим хришћанским правилом „Бог изнад свега, а човек испред свега“, указао је у празничној проповеди протонамесник Дарко Ђурђевић.

  • Ако нам је Бог заиста онај хришћански, ако Њега обожавамо и Њему се молимо и у Њега верујемо, сваки човек поред нас ће нам увек бити на првом месту, јер гледајући у Бога, ми видимо човека, и обратно. Слушајући јеванђеље и присећајући се живота Светог Оца Николаја, као на екрану видимо шта је Бог од нас зажелео. Да ли је промисао Божја да живимо и трајемо „од колевке па до гроба“? Да ли колевком све почиње, а гробом све завршава? Ако верујемо у Бога, вероваћемо да је човек благодаћу Божјом вечно живо биће и управо зато славимо светитеље, који су хиљадама година били на земљи пре нас – истакао је протонамесник Дарко Ђурђевић.

Ништа што је Господ створио, није створио да пропадне. Ниједна личност није створена да се изгуби у безнађу времена. Створена је да као душа и преображено тело живи вечно у радости Божјој. Зато су нам важни светитељи и њихове мошти – тело људско обучено у благодат Божју. Мошти Светог Николе, чији пренос данас славимо, и данас чудотворе и мироточе, помажући људима. Радост вечног живота дарована је нама људима да се преко нас прелије на све што је Господ створио, истакао је протонамесник Дарко Ђурђевић у празничној беседи верном народу у рабровичком храму.

Сабрање је завршено свечаном трпезом. У име својих парохијана, добродошлицу гостима је пожелео свештеник Величко Илић, који служи и са љубављу се стара о овом молитвеном дому, који је због своје лепоте и века и по трајања уједно и споменик културе од великог значаја.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=1156]