Свети пророк Јеремија – Слава ПНХЗ у Лајковцу

На празник Светог пророка Јеремије 14/ 1. маја 2020. године, Православна народна хришћанска заједница ,,Свети пророк Јеремија“ при Храму Светог великомученика Димитрија у Лајковцу прославила је славу свога братства. У навечерје празника служено је вечерње богослужење, којим је началствовао протојереј – ставрофор Томислав Цветиновић. На дан Светог пророка Јеремије Светом Литургијом началствовао је   протојереј – ставрофор Мирослав Петаковић, парох у Степању, уз саслужење и молитвено учешће свештенослужитеља архијерејских намесништава тамнавског, колубарског и ваљевског.

У празничној беседи протојереј – ставрофор Мирослав Петаковић истакао је значај личности Светог пророка Јеремије, говорећи о његовом начину живота као примеру који су следили касније многи Свети оци и подвижници, о његовој храбрости да каже истину  злим царевима, као и свим људима због чега је био гоњен и страдао.

У наставку богослужења освећено је жито и пререзан славски колач. Потом је уследила трпеза љубави, коју су припремили богољубиви и трудољубиви чланови ПНХЗ.

Учеснике славског сабрања поздравио је протојереј – ставрофор Томислав Цветиновић, духовник ПНХЗ у Лајковцу. У свом обраћању, директорка Средње школе ,,17. септембар“ из Лајковца Косана Грчић нагласила је позитивну улогу и очинску бригу за верни народ, коју је показало свештенство цркве у Лајковцу,  препоручујући поштовање мера приликом богослужења у време трајања ванредног стања.

Архијерејски намесник тамнавски, протојереј Небојша Миливојевић, верницима је пренео благослов и поздраве Његовог Преосвештенства Епископа шабачког Господина Лаврентија, администратора Ваљевске епархије, захваливши на труду члановима хришћанске заједнице. Прослава Светог пророка Јеремије завршена је у свечаном и достојанственом тону.

[supsystic-gallery id=1153]