Сестринство манастира Пустиња прославило Светог Василија Острошког, крсну славу манастирске капеле

Свети Василије је био и остао сасуд  Духа Светога

Свету Литургију је служио архијерејски намесник први ваљевски, протонамесник Дарко Ђурђевић, уз саслуживање ђакона Бранка Јовановића и молитвено учешће сестринства Пустиње, на челу са игуманијом мати Нином, надлежног пароха Мирослава Новаковића и верног народа

Не постоје лепше речи утехе за хришћане у овом животу од оних јеванђељских:“Блажени сте када вас осрамоте и када вас мрзе ради Сина Човечјег. Радујте се и веселите се, јер је велика плата ваша на небесима“. У  овом животу страдамо и пролазимо кроз тешкоће, а често желимо да нам све буде потаман. Ових месеци, пролазећи кроз разна искушења, требало је да имамо на уму ову благовест. Зато треба да се радујемо, а не да плачемо. Јер, ако нас свет омрзне и исмева Христа ради, Цркве и причешћа, то значи да смо Христови и да нас чека велика плата на небесима, казао је у празничном слову архијерејски намесник први ваљевски, протонамесник Дарко Ђурђевић.

  • То нам, уз Свето јеванђеље, говоре и „жива јеванђеља“ која су ходила земљом и Христове речи посведочила својим животом. Један од таквих великих светих јесте Свети Василије Острошки, чији спомен данас славимо. Сетимо се само колике муке и страдања је трпео у времену Турака, унијата и времену отпадништва… И поред свега тога, он је узео крст пустињског живота и живота у молитви. Светог Василија су нападали и са истока и запада, замерали му зашто се повукао у своју пећину, зашто није у центру, где му као епископу приличи да буде. Свети Василије је јако добро знао да што човек више узраста у близини Божјој, више узраста са својом браћом и сестрама и Црквом, телом Христовим. Зато певамо данас да је он био сасуд Духа Светога – рекао је протонамесник Дарко Ђурђевић.

Свети Василије као сви свети Божји људи, за разлику од нас, није био испуњен ни бригама, ни задовољствима овог света, већ је у свом срцу, души и телу оставио простора да се Господ усели у њега. Зато је његова душа постала бесмртна, а његово свето тело остало и остаће нетрулежно до Другог доласка Христовог. У томе је тајна његовог чудотворства, које Господ чини преко њега, закључио је отац Дарко Ђурђевић. У име администратора Епархије ваљевске, Епископа шабачког Г. Лаврентија, и своје лично име, о. Дарко Ђурђевић је честитао славу мати Нини и њеним сестрама, благодарећи им што чувају пустињску светињу и у њој се моле за све нас у духу Светог Василија Острошког овде, у врту Пресвете Богородице, као и свим верницима. Након Свете Литургије преломљен је славски колач и приређено послужење за учеснике сабрања.

Ј. Ј.

Беседа архијерејског намесника првог ваљевског Дарка Ђурђевића, протонамесника

[supsystic-gallery id=’1151′]