Литургијско сабрање у част храмовне славе у Дупљају

Носимо веру Светог Саве са собом!

Храм Светог Саве у Дупљају молитвеном свечаношћу прославио је своју славу, Спаљивање моштију Светог Саве. Светом Литургијом началствовао је архијерејски намесник први ваљевски, протонамесник Дарко Ђурђевић, уз саслуживање надлежног пароха Величка Илића и ђакона Александра Петровића, свештенослужитеља Храма Покрова Пресвете Богородице у Ваљеву.

Док прослављамо радост васкрсења заједно са празником првог архиепископа српског, у овој недељи осећамо радост. Ону радост која нам најбоље говори шта јесте наш хришћански живот, а то је „радост на радост“. Христос нам је дао радост овога живота, а Својим славним васкрсењем даровао нам Царство небеско. На нама је да ту радост прихватимо и живимо је, беседио је протонамесник Дарко Ђурђевић. Пример вере непокретног човека из данашње јеванђељске приче о Бањи Витезди, кога Господ Христос исцељује, је велика порука за све нас који живимо у убрзаном времену и желимо да се ствари брзо дешавају.

  • Свако од нас треба да са таквом вером и надом у срцу ишчекује сусрет са Господом. Један од таквих људи, који је својом вером, надом и љубављу показао ко је и шта је човек, био је и Свети Сава. Он је показао колико човек може да буде велики и колико у садејству са Божјом благодаћу може да постигне. Ми Срби, када се молимо Господу, треба увек да заблагодаримо што наш народ има таквог човека. Човека, који нас је спустио у Бању Витезду, погрузио у тајну Христове Цркве, тајну спасења и хришћанског живота. Свети Сава је, како рече један наш песник, „једно од имена Исуса Христа“, јер је у себи пројавио љубав према свом народу и веру да његов народ  може исцелити. Ми као светосавци треба да носимо ту веру са собом – рекао је отац Дарко Ђурђевић.

Након Литургије, начињен је литијски опход око храма, одслужен помен преминулим  добротворима и парохијанима и преломљен славски колач. Према препорукама стручњака које у актуелној епидемиолошкој ситуацији налажу избегавање боравак већег броја људи у затвореном простору, изостала је традиционална трпеза љубави. Велико славље биће приређено за освећење чесме у порти храма, најавио надлежни свештеник Величко Илић. У име домаћина, учеснике литургијског сабрања је поздравио Драгомир Виторовић, најавивши да ће колач задржати и за наредну годину и са љубављу дочекати све који дођу да са њима славе.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=1150]