Свети Георгије слава цркве у Новом Ваљеву

Свети великомученик Георгије прослављен је свечано у нововаљевском храму. Светом Литургијом на дан храмовне славе началствовао је други архијерејски намесник ваљевски, протонамесник Саша Максимовић, уз саслуживање јереја Дарка Крунића, јереја Далибора Чкојића и ђакона Мије Бојиновића.

У празничној беседи јереј Далибор Чкојић говорио је о личности Светог Георгија. Тако, истакао је он, важно је  да знамо да данас прослављамо светитеља који је међу најпоштованијим у диптиху светих, кога поред православних хришћана поштују римокатолици, али и протестанти који немају светитеље. Свети Георгије је претрпео страшна мучења, али је само на Богу својствен начин био исцељен у трен ока. Кроз његово мучење и исцељење се показује да нико неће умрети пре оног часа који је одређен Божијим промислом, ма како мучен или од које болести боловао. Свети Георгије је све то поднео захваљујући његовој безграничној оданости и љубави према Христу. Својим примером је преобратио цареву жену и првосвештеника. Његово мучење и трпљење је било пример, како хришћанима тог времена, тако и данас.

Након обреда ломљења славског колача, други архијерејски намесник ваљевски, протонамесник Саша Максимовић, поздравио је сабор свештенства и народа Божијег у име Његовог Преосвештенства Епископа шабачког Господина Лаврентија, администратора Епархије ваљевске, и пренео његове благослове. Уз кратко подсећање зашто је Свети Георгије заштитник Срба и српске државе, честитао је славу старешини, братству и ктиторима храма. „Српски народ се поистовећује са Светим Георгијем у исповедању вере и страдању. Када је Свети Георгије исповедио веру у Христа почела су његова страдања. И ми страдамо зато што исповедамо Христа. То је разлог нашег страдања. Постоје и други разлози нашег страдања, али основни је тај што смо православци“ закључио је отац Саша Максимовић своју ђурђевданску беседу.

                                                                            ђакон Мија Бојиновић

[supsystic-gallery id=1146]