Мноштво причасника у Недељу Православља у саборном храму

Недеља Православља у којој наша Света Црква светкује успомену на велику победу Православне Цркве над иконоборачком јереси , победу за очувањем светих икона у 9. веку, обележена је великом молитвеном свечаношћу у Храму Ваксрсења Христовог. Свештено братство храма служило је Свету Литургију, а поучно слово о значају светих икона у нашем исповедању вере у Господа Христа је произнео ђакон Јован Новитовић.

Иконоборачко учење је у себи сјединило све јереси које су Васељенски сабори пре тога осудили. Одбацујући иконе, иконоборци су одбацили реалност Христовог оваплоћења, било какву могућност сједињења божанске и људске природе и могућност васкрсења и људског спасења. За њих је било немогуће да се Бог сједини са материјалном творевином, већ је за њих једино место сједињења било људски ум. Њиховом мудровању свети оци су супротставили реалност Светог писма, сједињења обеју природа у Христу, обожења и спасења целог човека, истакао је ђакон Јован Новитовић.

  • Икона је средство духовног вођења верног ка Христу, док у храму икона нам даје увид у невидљиву стварност Цркве. Окружени светим анђелима, подвижницима, мученицима и свим светим, у цркви већ живимо у Царству Христовом. Икона је тихи сведок Божјег присуства у свету и старања о њему. Икона је тихи сведок мисије коју имамо у овом свету. Ми хришћани смо позвани да својим животом сведочимо да је жив Бог у народу свом – објаснио је ђакон Јован Новитовић.

Свету тајну причешћа ове године у првој недељи Часног поста примио је јако велики број верника. Иако простран, саборни ваљевски храм био је једва довољно велики да се саберу сви који су желели да овај празник у њему прославе и причесте се Светим тајнама Божјим.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=1114]