Епископ Милутин на прослави Недеље Православља у Покровском храму

Молитве за браћу у Црној Гори

Свештенство Храма Покрова Пресвете Богородице и верници прославили су Недељу Православља заједно са духовним оцем свих у Епархији ваљевској, Преосвећеним Епископом ваљевским Г. Милутином. Према древној богослужбеној пракси, у част победе поштовалаца икона, извојеване 843. године за вакта благочестиве царице Теодоре и столовања Патријарха Светог Методија Исповедника, служено је вечерње и начињен литијски опход око храма са иконама у рукама током ког је прочитан Синодик Православља, у коме је садржано објашњење поштовања светих икона Господа Христа, Пресвете Богородице и свих светих. Ове године, посебно су принесене молитве за верне у Црној Гори, који управо са иконама у рукама данас молитвено шетају у одбрани својих светиња.

У Недељу Православља прослављамо победу над иконоборачком, али и свим другим јересима које су кроз векове рањавале Цркву Христову. Када су се џелати уморили, а сабље отупле од костију мученика, појавили су се лажни учитељи Цркве и погрешно учили о Светој Тројици, Пресветој Богородици и светитељима. Тада је настала борба која траје до данашњег дана, беседио је протојереј – ставрофор Драган Алексић.

  • Данас смо сведоци да наша Православна Црква страда на свим просторима, од Сирије и Либана до Црне Горе и нашег светог Косова и Метохије. Данас Митрополит Амфилохије литијом позива на љубав све оне који су отпали од нашег рода… Зато и ми овде, вечерас и свакога дана, се сећам браће наше који са својим породицама шетају мирно и достојанствено како доликује хришћанину православцу. Својим шетањем позивају на мир, љубав и братску слогу. Даће Бог да и уши које до сада нису чуле, чују. Чују и виде рекуљуди, који су устали да мирно кажу да се не слажу са онима који би да им узму светиње и народ поделе – рекао је протојереј – ставрофор Драган Алексић.

Указавши на бројна историјска сведочанства о погубности подела и братоубиства, прота Драган Алексић истакао је да морамо ојачати у вери, праштању, љубави, поштењу и свим хришћанским врлинама, као и молитвама за нашу од Цркве отпалу браћу, да никада више не буде јереси и раскола. У томе је, закључио је он, значај Часног поста који нас води највећем хришћанском празнику –  Васкрсењу Господњем. Празнику, који даје смисао нашем животу на земљи.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’1115′]