Епископ Милутин у Недељу праштању служио у саборном храму

Праштајмо и окренимо се једни другима!

У Недељу праштања или сиропусну, када наша Света Црква прославља Светог великомученика Теодора Тирона, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин служио је Свету Архијерејску Литургију у Храму Васкрсења Христовог, уз саслуживање свештенства из Ваљева и протојереја – ставрофора Стојадина Павловића, директора Патријаршијске управне канцеларије. 

Недеља праштања уочи почетка Часног поста позива нас да једни другима опростимо дугове, како би Отац небески опростио наше дугове према Њему. О томе нам говори и данас читано Свето јеванђеље по Матеју (6, 14- 21). Такође, јако је важно да знамо да је суштина поста, поред одрицања од мрсне хране, приношења молитве и чињења милосрдних дела, и то да не осуђујемо једни друге, већ да им учинимо оно најбоље што можемо, рекао је у литургијској проповеди свештеник Дејан Трипковић.

  • Потребно је да се окренемо једни другима. Стара латинска изрека каже:„Један хришћанин – ниједан хришћанин“. Хришћанин не може бити то сам за себе, већ увек мора имати поред себе брата свога. Целокупно јеванђеље и учење Христово је сведено на две заповести:“Љуби Господа Бога свим срцем својим и љуби ближњега свога као себе самога“. Свети Јован Богослов у својим посланицама истиче да не можемо волети Бога Кога не видимо, а мрзети брата свога кога видимо.  Суштина Хришћанства је у Крсту Господњем, љубави према Богу и према ближњима – истакао је отац Дејан Трипковић.

Нема спасења без брата и зато са таквим мислима да кренемо у овај пост, да се окренемо једни другима, да се сабирамо око Свете чаше и да се, сједињујући се са Господом Христом, сједињујемо једни са другима и покажемо да смо деца Божја. Да будемо једно у Христу…

  • Позовимо све пријатеље и комшије да дођу на Свету Литургију, да осете радост и да заједно сви заблагодаримо Богу за све што је учинио и чини у животима нашим свакога дана! Да заблагодаримо на томе што нам је дао живот, што нам је дао једне другима, да можемо да кажемо човеку:“Хвала ти што постојиш и што кроз тебе упознајем Бога и улазим у Царство Божје“ – закључио је јереј Дејан Трипковић, позвавши верни народ у препуном саборном храму да Васкрс дочека у миру и љубави са свима ближњима.

На крају Свете Литургије, кратко и врло емотивно слово о праштању упутио је и Владика Милутин. Од речи Господа Христа:“Ако опростите једни другима, и Отац небески опростиће вама“, не треба нам ништа више пред Часни пост.

  • Опростимо и ми свима сагрешења, замерке, зађевице, јер уколико то не будемо учинили данас, неће ни нама Отац небески опростити. Ја све вас молим да ми опростите, ако нисам служио увек кад сте можда желели. Ако нисам проповедао, а желели сте да проповедам. Ако сам вас ма чиме повредио, молим вас опростите мени грешноме да би ми Господ опростио. И опростите ви једни другима, јер данас док не зађе сунце јесте дан праштања. Тешко је опростити, а узвишено је до небеског света – поручио је Владика Милутин.

Приликом Свете Литургије више верника, углавном деце, примило је Свету тајну причешћа.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=1109]

 

Праштално вече у Саборном храму

[supsystic-gallery id=1110]