„Јачи од дијабетеса“ у циклусу „Православље и млади“

Предавањем о дијабетесу (болест повећања шећера у крви), његовом настанку, манифестацијама и последицама, које су одржала браћа Душан и Стојан Рајић, персонални тренери и оснивачи организације „Дијабетес револуција“ из Београда, отпочео је овогодишњи циклус трибина „Православље и млади“ у Вишем јавном тужилаштву у Ваљеву. Организатор трибине, са благословом и на предлог Епископа ваљевског Г. Милутина, била је Црквена општина при Храму Васкрсења Христовог.

На позив духовника Казнено – поправног завода Ваљево, свештеника Дејана Трипковића, Душан и Стојан Рајић у преподневним часовима одржали су предавање за штићенике установе. Једни на друге су оставили сјајне утиске. Предавачи су били одушевљени заинтересованошћу штићеника за ову аутоимуну болест, која погађа милионе становника планете, док су штићеници одали признање борби Душана Рајића са сопственом болешћу и свему што уз помоћ брата Стојана чини за дијабетичаре, како би их охрабрио да свој живот учине квалитетнијим, као и настојању да подигне свест друштвене заједнице о дијабетесу и искорени стигматизованост оболелих. Браћа Рајић су предавачи на Медицинском факултету у Београду, а председница италијанског борда ендокринолога Ана Марија Колао прогласила их је експертима за дијабетес. Душан Рајић оболео је од дијабетеса типа 1 пре петнаест година, када је активно тренирао кошарку. Препоруке лекара биле су минимална доза инсулина, праћена минималном дозом хране.

  • Запитао сам се:зашто не бих повећао унос угљених хидрата и инсулина и пратио ниво шећера? То сам и урадио и до данас сам добро. Дијабетес није стање, већ болест. Битно је да се усклади терапија, исхрана и физичка активност. Такође, десет пута дневно мерим шећер. Последице могу бити фаталне. Саветујем свима да бар једном у шест месеци ураде контролу шећера. Ако има промена, може благовремено да се реагује и дијабетес држи под контролом – рекао је Душан Рајић.

Други, знатно распрострањенији тип дијабетеса, тип 2, узорокује превасходно стрес којем је савремен човек стоструко изложенији у односу на човека пре само пола века. Такође, указује Рајић, ту је и нездрава и неправилна исхрана. Тзв. „храна за дијабетичаре“ скупа је и бескорисна и више има смисла јести обичне производе уз адекватну инсулинску терапију. „Хоћемо да заштитимо људе са дијабетесом, да се не би неко богатио на њиховом проблему“, истакао је Душан Рајић. Исхрана би требало да буде избалансирана са посебним нагласком на уносу протеина. Отежавајућу околност за дијабетичаре у Србији представља вишеструко већа цена трака за мерење нивоа шећера у односу на цену у земљама Европске уније. Удружење „Дијабетес револуција“ има за циљ да окупи и охрабри људе са дијабетесом, како би једни другима помогли да унапреде квалитет свог живота. Активности Удружења подржале су бројне познате личности: Новак Ђоковић, Небојша Дугалић, кошаркашка, фудбалска и одбојкашка репрезентација Србије…

На крају трибине присутнима се обратио Епископ ваљевски Г. Милутин. Истакавши да је брига о телесном здрављу важна као и брига о души, јер је тело храм Духа Светога, Владика Милутин је захвалио гостима што су дошли да са Ваљевцима поделе своје знање и искуство. Циљ Цркве Божје је да народ живи, буде здрав, рађа и одгаја здраву децу, закључио је Владика Милутин.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=1108]