Молебан и литија у Мионици за светиње у Црној Гори и на Косову и Метохији

Народ у Црној Гори је узор свима у православном свету

Велики број Мионичана, махом младих, учествовао је у молебану и литији у знак подршке народу у Црној Гори, који већ два месеца молитвено исказује своје неслагање са законом о слободи вероисповести, којег је црногорска скупштина усвојила крајем 2019. Литију је предводио председник Општине Мионица Бобан Јанковић, а међу учесницима био је и председник Странке Албанаца у Србији Демо Бериша.

 

По благослову Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Г. Милутина, 23.фебруара 2020.године, када наша Света Црква слави Светог свештеномученика Харалампија,у Храму Светог Вазнесења Господњег у Мионици служен је молебан, а затим организована  литија за очување цркава и манастира у Црној Гори и на Косову и Метохији.
Велики број верника из Мионице и околних села дошао је да молитвено подржи наш братски народ у Црној Гори, који је постао узор целом православном свету у одбрани своје вере, светиња и духовног идентитета. Нарочиту радост и лепоту мионичкој литији дало је то што су међу њеним учесницима преовлађивали млади људи и родитељи са малом децом.

Носећи крст у рукама, литију је кроз „војводину варош“ предводио председник Општине Мионица Бобан Јанковић. У литијском ходу учествовали су свештеници колубарског намесништва, општинско руководство и представници јавних установа. Певане су патриотске и духовне песме, као и незванична химна протеста ,,Не дамо светиње“.

Обраћајући се учесницима литије, архијерејски намесник колубарски протојереј – ставрофор Саша Тимотић изразио је дивљење браћи и сестрама у Црној Гори, који молитвено и достојанствено бране светиње које су њихови преци градили. Узмоливши Господа да им подари снаге да, предвођени Митрополитом Амфилохијем и другим архијерејима, истрају у својој борби, а спорни закон се повуче, прота Саша Тимотић је истакао да смо данас сви у Цркви, јер је само у њој спасење.

  • И ми овде окупљени око нашег храма стајемо у одбрану своје вере и, ако видимо да неко исмева веру и светиње, морамо увек стати у одбрану. Нека нам за то буду пример бројни мученици и исповедници вере. Међу њима је било много, како пастира Цркве, тако и „обичних верника“ свих занимања: војника, управитеља, трговаца, занатлија,земљорадника… богатих и сиромашних, учених и неуких. Сви су били моћни сведоци вере Христове.То видимо и данас у Црној Гори. У одбрану светиња устали су сви – рекао је протојереј – ставрофор Саша Тимотић, архијерејски намесник колубарски.

У сарадњи са руководством Општине Мионица и Полицијском управом Мионица, литија је протекла у најбољем реду. По завршеној литији,  прота Саша Тимотић је захвало свима који су дошли да молитвено подрже братски народ у Црној Гори и на Косову и Метохији.

                                Саша Тимотић, протојереј – ставрофор

[supsystic-gallery id=’1102′]