Парастос лекарима, херојима Великог рата

У Храму Светих лекара и бесребреника Козме и Дамјана у кругу Опште болнице Ваљево, у Недељу месопусну 23. фебруара 2020. године, служена је Света Литургија, а након ње парастос лекарима и медицинском особљу, који су у време Великог рата пострадали спасавајући животе рањених и заражених тифусом

У Светом јеванђељу о Страшном суду (Мт 25, 31- 46) јасно нам је дато како треба да се опходимо према ближњима, не би ли нас Господ препознао као Своје и ставио са десне стране када у Својој слави поново дође. Позвани смо да учинимо милост онима којима је потребна помоћ, да себе принесемо на жртву. То је понекад тешко изводљиво, будући да смо оптерећени тиме колико ћемо постићи, своје време чувамо за себе, не делимо га са другима. Задовољавамо се пролазним вредностима и пропуштамо прилику да стекнемо истинско богатство – Царство Божје, казао је у литургијској проповеди архијерејски намесник други ваљевски протонамесник Саша Максимовић.

  • Ако, пак, учинимо дела која су у вечном сећању Божјем, ми ћемо бити вечни. Ако учинимо нешто од оног што смо у Светом јеванђељу добили као пример – да нахранимо гладне, обучемо наге, посетимо болесне, наше име неће бити заборављено и наш живот ћ имати смисла и наставиће се. Лекари и медицински радници у времену Великог рата, за које се данас молимо, показали су шта значи бити човек у правом смислу речи. Они, не само да су нахранили гладне и излечили болесне, већ су своје животе жртвовали да помогну другим људима – рекао је отац Саша Максимовић.

Доктори Селимир Ђорђевић, Павле Војтех, Драгиња Бабић, Аврам Винавер… Семјуел Алберт Кук, Алојз Фридрих Прекл, Јозеф Ковач и многи други, мученици су и сведоци речи Христових:“Од ове љубави нема веће, него свој живот положити за ближњег“. Они су заиста то учинили, поступајући по данашњем јеванђељу и заповестима Божјим, истакао је протонамесник Саша Максимовић.

Свештенослужитељ при Храму Светих Врача протонамесник Срећко Живановић захвалио је свим верницима који су дошли да са њима принесу молитве за лекаре хероје, који су остварили јеванђељски завет и узвишеност своје професије у најстрадалнијем времену у дотадашњој историји.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=1103]