Епископ Милутин и више хиљада Обреновчана на Молебну и литији поручили: „Не дамо светиње!“

Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин служио је Молебан, а потом је предводио величанствену литију, у којој је молитвено учествовало више хиљада Обреновчана, у недељу 16. фебруара, на празник Светог Симеона и Ане од Храма Силаска Светог Духа на Апостоле до Храма Српских Светитеља. После Ваљеваца, верници посавског намесништва дигли су глас против дискриминаторског Закона о слободи вероисповести и једнодушно изговорили: „Не дамо светиње!“ Ћелијске монахиње предвођене игуманијом, мати Гликеријом, носиле су икону Светог Јустина, као и делове његових чудотворних моштију. Беседећи, испред Храма Силаска Светог Духа на Апостоле, где је служен Молебан, ваљевски архијереј је рекао да протести и литије нису борба против црногорске власти, него борба против закона безаконог.

Молебан и литију у посавском намесништву заједнички су организовале ЦО Обреновац и градско руководство на челу са градоначелником Г. Мирославом Чучковићем, који је присуствовао молебном сабрању. Међу сабранима је био и в. д. директора Електропривреде Србије Г. Милорад Грчић. Многобројни верници држали су иконе, међу којима је посебно лепо било видети малу децу, али и оне који су дизали увис фотографије блаженопочившег Патријарха Павла. Дирнут, Владика Милутин је зато у својој проповеди подсетио на речи Патријарха Павла кога сматра светитељем ХХ и XXI века: „Боље да умремо као људи него да живимо као нељуди“. Преосвећени је у својој проповеди нагласио да немамо непријатеље у Црној Гори, него само завађену браћу. „Тамо је Сатана непријатељ“, рекао је Епископ, додајући да се наставља борба за одбрану светиња мирна, достојанствена, молитвена, јер власт неће да попусти, те да није дошло до позитивног решења током разговора који су вођени између Епископског Савета и премијера Црне Горе. „Овај закон не поштујемо јер је овај закон безакон. Власт га се држи јер хоће да уништи православље. Закон треба да буде једнак за све, а не уперен против православља. Зато треба да кличемо до сињег мора да не дамо светиње“, викнуо је ваљевски архијереј, подвлачећи притом да литије и Молебни нису борба против власти, него борба против дискриминаторског закона.

Позивајући народ да достојанствено хода обреновачким улицама и да не узвикује никакве политичке пароле, јер литија није политички скуп, Владика Милутин је посведочио да смо хришћани и да чује онај ко треба да чује да је Христос пут, истина и живот. „Он ће победити. Зло се неће одржати. Ако смо са Богом, не бојимо се“, ускликнуо је Владика упитавши: „Чије су светиње у Црној Гори? Ко их је градио? Какве тапије се траже од Светог Симеона, од Светог Василија, од Петровића, од Његоша сјајног? Да ли то неко хоће да позове Светог Василија да да тапију? Не може, он је у вечности! Али, ако он дигне глас, ако прокуне, не смем ни да помислим шта ће бити. Шта ће тек поручити Свети Петар Цетињски који је у једној руци држао Крст, у другој мач?!, запитао се Преосвећени који је потом подсетио на дирљиву причу о болесној мајци која води сина на литије, бодрећи га да се не предаје, а који је пита докле  ће ходати. Једва говорећи од бола, она му говори да може он то. „Мајка учи сина да буде Обилић, да буде јунак, да чува своју веру, цркву, а не да цркве гради са онима који не знају ни шта је то“, рекао је Преосвећени.

Наша вера је гоњена. Господа су безумници разапели на Крсту. Свети Отац Јустин у својој беседи на Велики Петак говори: „Господ Христос је и у пакао  сишао, али га тамо распели нису. А ми смо Га распели! Зар људи нису гори од ђавола; Зар земља није пакленија од пакла?“  Три века су Римљани гонили хришћане. Апостол Павле је рекао да ко хоће побожно да живи у Христу, биће гоњен. Не заборавите, Црква је најјача кад је гоњена. Надвладала је комунизам, надвладала је свако зло“, закључио је Епископ Милутин, још једном узвикнувши: „Не дамо светиње у Црној Гори, не дамо светиње на Косову и Метохији!“

Након одслуженог Молебна, Епископ Милутин је предводио литију од старе до нове обреновачке цркве. Поред ћелијских монахиња, предвођених игуманијом, мати Гликеријом, у литијском входу су учествовали свештеници посавског намесништва, преподобни монаси, али и неколико хиљада Обреновчана који су певали патриотске песме, међу којима се посебно истиче незванична химна протеста у Црној Гори: „Не дамо светиње!“. По завршетку сабрања, ћелијске монахиње су отпојале тропаре Светом Николају Српском и Светом Јустину, архијерејски намесник посавски, протонамесник Слободан Илић захвалио се Обреновчанима који су дигли глас против неправде, показавши да су свим срцем и душом уз своју браћу и сестре у Црној Гори, док је Владика Милутин благословио све сабране пожелевши им свако добро од Господа.

Марина Марић

[supsystic-gallery id=1096]