Одржана редовна годишња скупштина ПНХЗ „Воздвиженије Часног Крста“

Братство вредно поноса Светог Владике Николаја

Поједине хришћанске заједнице постоје само формално, да се каткад састану, обележе славу и слично. Насупрот томе, Православна народна хришћанска заједница „Воздвиженије Часног Крста“ при Храму Покрова Пресвете Богородице, у средишту Епархије ваљевске, твори бројна богоугодна дела на свим мисионарским пољима. То се чује до Царства небеског, где им се радује Свети Владика Николај, оснивач и духовни вођа бројних богомољачких братстава широм Србије, део је хвале коју је приликом годишње скупштине ваљевских богомољаца упутио Епископ ваљевски Г. Милутин, са чијим благословом они стварају при најстаријем градском храму. У богомољачке покрете Владика Николај окупљао је обичне људе из народа, сеоске домаћине, али и учењаке попут дипломате др Радоја Арсовића, амбасадора Краљевине Југославије у Паризу, потоњег Светог Јакова Туманског. Стварао је војску проповедника Божје речи, који су личним примером сведочили хришћанске врлине.

  • Хиљаде свештеника и монаха је настало захваљујући богомољачким покретима. Гледајући чланове своје породице, који су били у њима, и ја сам пожелео да као монах служим Богу и свом народу. Ви сте сведоци Владике Николаја и Оца Јустина, исповедници вере Христове. Будите бољи из дана у дан и њима ће бити све драже – рекао је Владика Милутин, благосиљајући чланове братства и њиховог духовника протојереја – ставрофора Милинка Јовића. Он је напоменуо да би убудуће требало радити на развоју богомољачког братства у Осечини, једном од најстаријих у Србији, а чија је активност последњих година утихнула.

Заблагодаривши Епископу Милутину на лепим речима, прота Милинко Јовић у име братства поднео је извештај о учињеном у протеклој години. Тако, ПНХЗ „Воздвиженије Часног Крста“ је издала четири броја свог листа „Молитељ“, који се бесплатно дели верном народу на богослужењима у Покровском храму. Када је реч о милосрдним активностима, за васкршње празнике је подељено 1900 комада јаја, док је за Божић 90 породица обрадовано печеницама. Прикупљена је помоћ за ученике Призренске богословије у виду средстава за личну и кућну хигијену. Пакете основних животних намирница (брашно, уље, шећер…) добило је 120 породица, а преко 6500 комада гардеробе и обуће подељено ученицима градских и сеоских основних школа. Удружењу деце, омладине и одраслих са посебним потребама „Загрљај“ направљена је дворишна позорница, а за двоје студената обезбеђене стипендије. Реновирана је кућа једној породици у Насељу Обрена Николића. Развијена је сарадња са патријаршијском добротворном организацијом „Човекољубље“, чијој је испостави у Руми ваљевско братство даривало 2500 комада разних одевних предмета. Такође, истакао је прота Милинко Јовић, добру сарадњу ПНХЗ има и са Планинарским друштвом „Повлен“, разним градским клубовима и организацијама, као  и Казнено – поправним заводом Ваљево, чијим штићеницима су отпремљене значајне количине гардеробе. Сестринство манастира Ћелије прилозима у намирницама увек помаже братство, а његови чланови су увек ту када обитељи нешто затреба. И та сарадња их веома радује, каже духовник ПНХЗ. Наравно, наглашава прота Јовић, тако развијена милосрдна активност не би била могућа без подршке свештенства Храма Покрова Пресвете Богородице, на челу са старешином протојерејем – ставрофором Зораном Јаковљевићем и архијерејским намесником првим ваљевским протонамесником Дарком Ђурђевићем. Од прилога из касе у палионици свећа ПНХЗ „Воздвиженије Часног Крста“ у току прошле године прикупила је 1.132.000 динара, док је од донатора приспело 860.700 динара. Задатак чланова у будућности биће рад на анимирању нових донатора, како би се скупило новца и других средстава да се што већем броју људи помогне, најавио је прота Јовић.

На скупштини је указано поверење досадашњем руководству братства па ће председник, а уједно и духовник, и убудуће бити прота Милинко Јовић, потпредседник Владан Андрић, секретар и записничар Милан Кремић, благајник Миливоје Бошковић, а помоћник Предраг Костић.

Благодарећи на труду и свему што чине за становништво овог краја, протонамесник Дарко Ђурђевић рекао је да се сваки пут осећа поносно када од својих парохијана чује о добрим делима богомољачког братства. „Ваша су дела на таблицама срца људских“, поручио је отац Дарко Ђурђевић. Умировљени парох протојереј – ставрофор Љубисав Аџић подсетио је на значај који су богомољачки покрети имали у време Владике Николаја, о чему је сазнавао у раним годинама своје парохијске службе у Лелићу. „Богомољачки покрети су служили и служе да препороде средину у којој мисионаре и, ако свако од нас да свој допринос, резултат неће изостати“, закључио је прота Љубисав Аџић. На добрим резултатима члановима ПНХЗ „Воздвиженије Часног Крста“ је честитао и председник Црквеног одбора ЦО при Покровском храму Бранислав Ковачевић, унук угледног проте Богосава Ковачевића, духовног вође богомољаца у периоду након Другог светског рата.

Ј. Ј.