Владичанска Литургија и рукоположење на Сретење у Покровском храму

Радујмо се сусретању и волимо све на свету!

На празник Сретења Господњег Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин служио је Свету Архијерејску Литургију у Храму Покрова Пресвете Богородице, уз саслуживање свештенства из Ваљева. Приликом Литургије, у чин ђакона Епископ Милутин је рукоположио досадашњег ипођакона Милана Станковића, наставника веронауке у Економској школи.

Празник Сретења је празник сусретања, јер сви ћемо се сусретати. Неки у Царству Божјем, неки у паклом вечном. Када се опраштамо са својим ближњим који одлази са овог света, имамо „радосну тугу“. Тугујемо јер је отишао, али се радујемо сусрету, који ће се једног дана догодити. Зато је важно да се Црква моли за све оне који су отишли у живот вечни. Свети оци су говорили да је Црква та која је на земљи све до Страшног суда и, ако се молимо за упокојене, Христос их из пакла изводи, беседио је Владика Милутин.

  • Толико је важно молити се за упокојене, на задушнице палити свеће, дати њихова имена да се помињу. То је, браћо и сестре, толико велико и узвишено да некад нисмо ни свесни колико. Они који су у пакао пали вапију нама да вапијемо Христу Богу, јер је Он господар и живих и мртвих. Зато се данас сусрету радујемо прво ми који смо живи на овом свету. Ту смо да се обрадујемо једни другима. У томе је величина и лепота човека. Црква нас учи да је сваки човек икона Божја, па и они непријатељи наши. И најгори човек је икона Божја. Само, неко у себи потамни икону, а неко је пере и она је светла и чиста, личи на Христа. Хранимо се Светим причешћем! То нам је све дато данас и треба искористити, јер не знамо да ли ћемо бити живи сутра – рекао је Епископ Милутин.

Треба да волимо све што се креће по овом свету, а највише човека. Онда ће наше сусретање са свима бити лепо. У супротном, нећемо моћи у Царство Божје. Важно је да се сусретнемо и погледамо са љубављу, не са презиром и мржњом, поучавао је ваљевски архијереј. Данашњи празник говори нам о сусрету Бога са човеком, праведног старца Симеона који је у дубокој старости доживео да прими Христа на руке и оде са овог света с миром. Његове речи изговорене у часу додира малог Христа „Он ће оборити и подићи многе  и бити предмет о коме ће се говорити кроз историју света“, не смемо никад заборавити. Две хиљаде година се оне испуњавају. Апостоли Га проповедали, цареви незнабошци убијали Његове следбенике, а милиони ишли и иду за Њим. Данас, такође, видимо да је свет подељен за и против Бога.

– Грех обара човека. Зато Отац Јустин узвикује:“Браћо, устанимо против греха!“ Ако будемо грешили, и сами ћемо пасти у пакао вечни. Господ подиже оног ко Га воли, моли се, долази на Литургију и причешћује се, храни Њиме. И ако погрешите, не бојте се! Само замолите за опроштај. Господ прашта, јер Он је љубав – истакао је Владика Милутин.

У празничној проповеди Владика Милутин осврнуо се на прогон који Црква Христова трпи у Црној Гори. Народ је брани на узвишен начин, а подршку му пружају браћа и сестре из целог света.

На Светој Литургији Владика Милутин у чин ђакона рукоположио је досадашњег ипођакона Милана Станковића, вероучитеља ваљевске Економске школе. Архипастирску грамату којом се објављује овај чин прочитао је ђакон Стеван Сировљевић, секретар Епархије ваљевске.

Ј. Ј.  

[supsystic-gallery id=1094]