Свештеници Филип Јаковљевић и Александар Филиповић у посети Кемеровско – прокопијевској митрополији

Сусрети у знаку братске љубави и подршке

По благослову Епископа ваљевског Г. Милутина, а на позив Митрополита кемеровско – прокопијевског Г. Аристарха, протонамесник Филип Јаковљевић, архијерејски заменик Епископа Милутина, и свештеник Александар Филиповић, свештенослужитељ при Храму Светог Нектарија Егинског, отпочели су свој седмодневни боравак у западном Сибиру (Азија), где ће се упознати са светим местима, историјом и културом овог дела православне братске Русије. На празник велике руске светитељке Ксеније Петроградске, 6. фебруара 2020. године, свештенике из Ваљева у седишту епископије у граду Кемерову примио је поглавар Митрополије Кузбас г. Аристарх. Благодаран на гостопримству које му је пре две године указао Владика Милутин, даровавши га честицама моштију Светог Владике Николаја и Преподобног Оца Јустина Ћелијског, Митрополит Аристарх изразио је нарочиту радост  да у епархији којом управља буде домаћин свештеницима из завичаја двају новопросијавших српских светитеља.

Преневши поздраве Владике Милутина, архијерејски заменик протонамесник Филип Јаковљевић уручио је Митрополиту Аристарху пројекат Храма Светог Нектарија, чија је лепота на руског архијереја оставила снажан утисак и изродила жељу да у својој епархији сагради сличан храм. Поред пројекта, отац Филип Јаковљевић даривао га је и иконама израђеним у радионици Храма Светог Нектарија и налив пером са грбом Србије.

  • Доносимо Вам благослове Светог Владике Николаја и Оца Јустина и дарујемо овим налив пером у знак сећања и са жељом да, њиховим молитвеним заступништвом, благодат Божја увек буде на Вама када потписујете све важне одлуке – рекао је протонамесник Филип Јаковљевић.

Благодарећи на поклонима, Митрополит Аристарх евоцирао је успомене на сусрет са Владиком Милутином и узвратио иконом Пресвете Богородице на којој су изображени ликови Светог Николаја Мирликијског и Цара Николаја Романова, који су заштитници Кузбаске митрополије, крстовима и другим поклонима за молитве. Митрополит Аристарх средином јануара упутио је писмо подршке Митрополиту црногорско – приморском Г. Амфилохију и једна од тема разговора била је управо борба за очување светиња у Црној Гори. Протонамесник Филип Јаковљевић упознао га је са молебаном и саборном литијом, које Епархија ваљевска организује 9. фебруара 2020. године у знак подршке браћи и сестрама у Црној Гори и Косову и Метохији. Митрополит Аристарх се због тога веома обрадовао и пружио подршку овом богоугодном делу. Свештеник Александар Филиповић испричао му је о планираном освећењу Храма Светог Нектарија. Будући да га је најмлађа ваљевска светиња одушевила приликом боравка у нашем крају, Митрополит Аристарх је изразио жељу да поново дође у град на обалама Колубаре и присуствује том свечаном чину.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=1085]