Молитвени опроштај од Предрага Јездића

На празник Свете Ксеније Петроградске, у Храму Покрова Пресвете Богородице служено је опело Ваљевцу Предрагу – Белом Јездићу, благочестивом хришћанину, оцу истакнутог драмског уметника Ненада Јездића. Богослужењем је началствовао архимандрит Иларион (Лупуловић), игуман манастира Драганац на Косову и Метохији, уз молитвено учешће Епископа ваљевског Г. Милутина и саслуживање бројног свештенства и свештеномонаштва.

Када се са ближњима опраштамо, природно осећамо тугу. Али, треба и да се радујемо, јер их испраћамо у вечни живот. Пред Предрагом се отварају двери Царства небеског, јер он је један од оних људи којих, хвала Богу има још увек много у нашем народу, који  су живели тако да су се повлачили и остављали простор другима. Као што је Господа Христа посведочио Свети Јован Крститељ, тако се прави хришћанин спушта до смирења и оставља простор другима, беседио је приликом молитвеног опроштаја архимандрит Иларион, кога са породицом Јездић веже дугогодишње пријатељство и у чијем је дому поставио темеље свог хришћанског живота. Евоцирајући успомене на Предрага Јездића, архимандрит Иларион је рекао да је он био увек насмејан и радостан, окружен бројним пријатељима. До дана данашњег стоје јако лепи чираци које је са групом пријатеља  израдио и даривао Дечанима, сећа се отац Иларион.

  • Остала је скромност, смирење и радост. За мене лично и за свакога ко је познавао Белог, он је једна поука о хришћанском животу. Наши оци су нас подизали у вери хришћанској, а да то нису ни знали. Нису можда увек одлазили у цркву, грешили као и сви људи, али учили су нас темељу хришћанске науке, ономе чиме почиње нови закон Божји којег Христос доноси, а он почиње речима „блажени су нишчи духом“. И, ево, видимо да човек који се увек повлачио је данас испраћен на величанствен начин. И то је поука за све нас да се држимо пута смирења, пута којег је Бели изабрао – поручио је архимандрит Иларион, узмоливши Господа да у рајска насеља настани Предрага Јездића, а да се сви ближњи сусрету са њим радују. Остају вера и нада, а љубав ће све закрилити када се будемо у Царству небеском загрлили, закључио је архимандрит Иларион.

Предраг – Бели Јездић сахрањен је на Новом гробљу у Ваљеву у присуству породице, бројних сродника и пријатеља.

Ј.Ј.

[supsystic-gallery id=1084]