Преносимо: Освећење домовног храма Светог Саве у Борисову

Двадесет и петог дана јануара 2020. године, Руска Православна Црква обележава дан Светог Саве, у Борисовској Епархији Белоруског Егзархата Руске Православне Цркве одржано је освећење цркве  Светог Саве.

Србиста проф. др Иван Чарота је више пута истицао, да поштовање Светог Саве у Белој Русији има „дубоке историјске корене и датира од 15. или 16. века. Познато је, да се име Светог Саве појављује у календару Франциска Скарине названог „Мала путничка књижица“ (Малая подорожная книжица, 1522), као један од најзначајнијих светаца међу словенским народима, а такође и Захарије Копистенскиј у свом трактату „Палинодија“ (Палинодия, 1621) истиче Светитеља Саву Српског као узор за понашање.“

Освећење овог домовног храма Епархије у част Светог Саве важно је и за Србе, и за Белорусе.  Оно још учвршћује духовну везу између два блиска православна народа, што има посебан значај у данашње време.

Зато веома је драго да за  ову цркву по благослову Његове Светости Патријарха Српског Иринеја, из Српске Патријаршије донета је као дар прелепа икона Светог Саве. А Епископ Моравички Антоније је подарио комплет литургијских судова.

Освећење олтара и Божанску литургију извршили су Епископ Борисовски и Марjинoгорски Венијамин и представник Српске Православне Цркве Епископ Моравички Антоније.Током богослужења архипастирима су помагали: настојник Храма Светог Архангела Михаила у Зембину Борисовског рејона – протојереј Андреј Капуљцевич; клирик Катедралског сабора Васкрсења Христовог града Борисова и секретар за штампу Борисовске епархије свештеник Игор Васко; клирик Храма Светих Апостола Петра и Павла  (Подворја СПЦ у Москви ) свештеник  Анатолиј Саливончик.

Богослужењу је присуствовао и молио се Извандредни и Опуномоћени Амбасадор Републике Србије у Републици Белорусији Вељко Ковачевић.

Проповед пред причешћем одржао је секретар за штампу Борисовске епархије свештеник Игор Васко. По окончању богослужења верницима се обратио Епископ Моравички Антоније. А након тога њеме је Епископ Венијамин изразио захвалност на поклону и подршци, подневши уздарjе – икону покровитељке Белоруске земле преподобне Ефросиније Полоцке. Такође, Епископ Венијамин је удостојио архијерејских захвалница проф. др Ивана А. Чароту и српског православног публицисту Ранка Гојковића.

Извор: https://borisoveparhia.by/novosti-eparhii/sostoyalos-osvyashhenie-domovogo-khrama.html   (27.1.2020.)

Дајана Лазаревић

[supsystic-gallery id=’1070′]