Епископ Милутин на Светосавској академији у КПЗ Ваљево

Празник Светог Саве традиционално је прослављен у Казнено – поправном заводу Ваљево. У част оца Српске Цркве и школе, колектив и штићеници установе приредили су свечану академију на сцени свог дома културе. Ауторском песмом „Да Саве није“, Група „Нектарија“, коју чине свештеник Никола и супруга му Дајана Петровић, у сарадњи са професором лозничке музичке школе Дамјаном Станишићем, отворили су програм и на уметнички начин представили величину и значај дела Светог Саве за српски народ.

Свети Сава је све чинио у славу Христа Господа, који је зарад свих нас дошао у овај свет. Његов долазак значи позив на покајање, јер се приближило Царство небеско, које је и циљ нашег живота, казао је у савинданској беседи свештеник Дејан Трипковић, духовник Казнено – поправног завода.

  • Царство небеско је оно чему тежимо и све што чинимо на земљи, чинимо ради њега. Све на земљи, колико год да је лепо, јесте пролазно. Зато је највеће дело Светог Саве то што је пришао Христу и све нас повео Њему. Његов позив и данас је упућен свима нама – да преиспитујемо себе и своје душе, да негујемо оно најлепше у нама. Ако смо у животу нешто промашили и погрешили, Свети Сава нас позива да се вратимо Христовом путу – рекао је отац Дејан Трипковић, који се, по благослову Епископа ваљевског Г. Милутина, годинама успешно духовно стара о младим људима који покушавају да пронађу прави пут. Јер, ма шта у животу чинили или не, најважније је да будемо добри људи. То је својим примером сведочио Свети Сава, Свети Немањићи и бројни светитељи кроз историју. На то нас је и позивао највољенији наследник на његовом трону Патријарх Павле, јер доброта и лепота ће спасити свет, закључио је свештеник Трипковић. Честитајући празник присутнима, отац Дејан Трипковић је најавио да ће ускоро почети градња храма у установи, који ће бити посвећен управо „најлепшем српском детету“ – Светом Сави, захваљујући коме имамо сво богатство наше духовне и културне традиције. На то богатство подсетили су ученици Ваљевске гимназије одломком из позоришне представе „Најлепши од синова српских“, ауторке Анђелке Јеремић, професора српског језика и књижевности.

Светосавска академија у КПЗ Ваљево и ове године била је прилика да се уруче награде осуђеницима, који су се нарочито истакли у разним радним и уметничким активностима у протеклој години. Добитник угледног признања „Уздарје – од злата беседа“, чији је први лауреат пре скоро две деценије био тадашњи игуман манастира Каона, а данас Епископ ваљевски Г. Милутин, ове године је Музичка школа „Живорад Грбић“ Ваљево. У име колектива, признање је примила директорка школе Сузана Радовановић – Перић.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=1072]