Прослава Светог Саве у знаку стваралаштва и признања у ОШ „Нада Пурић“

Дух минулих и успеси нових времена

Осим приношења молитве небеском заштитнику, овогодишње обележавање Савиндана у ОШ „Нада Пурић“ испуниле су радости и међусобна честитања успеха постигнутих у години за нама. У „Лексикону 1000 стваралаца предуниверзитетског образовања“ аутора др Миленка Кундачине и мр Мирјане Пајић – Илић, којег је објавила београдска Издавачка кућа „Клет“, заступљено је чак осам некадашњих и садашњих радника ваљевске „четврте“, чиме се ниједна школа у Србији не може похвалити.

„Следимо га као звезду водиљу, да имамо сваког добра од Бога у изобиљу“, стихови су песме Лазара Грујичића, ученика шестог разреда, у које можда најбоље стаје дух Светосавља који негује колектив Основне школе „Нада Пурић“. Дух заједништва, љубави и ентузијазма увек нове плодове донесе па је празник Светог Саве прилика да се Богу заблагодари, лик и дело еснафског заштитника прослави и на новим успесима честита.

Прослава школске славе отпочела је традиционалним резањем славског колача, које је обавио парох протојереј – ставрофор Драгомир Јовановић са браћом свештенослужитељима. Честитајући славу директорки школе мр Ани Савковић, колективу и ученицима, прота Драгомир Јовановић благословио је све присутне, уз жељу да у радости прослављају још много година.

Поред даровитог младог поете Лазара Грујичића, песмом и драмском минијатуром о Светом Сави представили су се чланови школског хора и ученици веронауке, предвођени наставницом музичке културе Биљаном Тодоровић и вероучитељем ђаконом Јованом Новитовићем.

Новину у овогодишњој светосавској приредби донела су учитељице Јелена Димитријевић, Весна Андрић и Славица Глишовић са ученицима трећег разреда. По узору на дворска окупљања у нека давна, тек из летописа и ретких фотографија позната времена, дечаци и девојчице оживели су светосавски бал, игре и костиме без којих се прослава овог великог дана у српском народу некада није могла замислити.

У завршници свечаности директорка мр Ана Савковић уручила је Светосавске похвале наставницима, који су у протеклој години ученике водили на републичка такмичења и објавили научне радове. Међу похваљенима је и ђакон Јован Новитовић, који са изузетним успехом предаје веронауку. Такође, имена осам некадашњих и садашњих наставника „четврте“ нашла су своје место у недавно објављеном „Лексикону 1000 стваралаца у предуниверзитетском образовању“. Ни из једне школе у земљи нема толико радника у овом зборнику и заиста је велика част бити директор ОШ „Нада Пурић“, поделила је радост мр Ана Савковић, чије је прегалаштво и њу саму сврстало у „Лексикон“.

Славска свечаност завршена је трпезом љубави у свечаној сали. Овогодишња домаћица славе била је наставница физичког васпитања Весна Ивановић, а колач за наредну годину је преузела учитељица Јелена Димитријевић.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=1065]