Прослава Савиндана у Епархији ваљевској

Молитве у част Светог Саве и за светиње и народ у његовим земљама

Прославе празника Светог Саве сваке године увере нас у оно што су мудри људи давно зборили – да ће његово дело временом бити све веће, а његова личност све слављенија. Заиста, прослава празника оца српске Цркве и просвете у Епархији ваљевској несумњиво поткрепљује ове речи. Претпразништво и сам празник испуњени су свечаним академијама, Светим Литургијама, приредбама, речју, обиљем слова хвале и песме Светом Сави. Ове године, са нарочитом потребом, принете су молитве Светом Сави и свима светима за очување цркава и манастира у Црној Гори и на Косову и Метохији.

Владичанска Литургија и молебан за спас угрожених светиња у саборном храму

Верни народ у Храму Васкрсења Христовог Савиндан је молитвено прославио са духовним оцем свих нас који овде живимо. Преосвећени Епископ ваљевски Г. Милутин служио је Свету Архијерејску Литургију, уз саслуживање свештеног братства саборног храма.

Празничну беседу у част светитеља, о чијем је дану српско име на небу најславније, произнео је протојереј Ненад Марковић. Мало је народа на свету који своју духовну, просветну и културну самосталност толико дугују једној личности као што српски народ дугује Светом Сави. Иако му је пореклом била намењена улога државника, принц Растко бира другачији пут, преображава себе у Светог Саву, ради љубави према Христу Господу и жеље да служи роду из ког је потекао.

  • Нема вечног доброг дела у српском народу, а да не води духовно порекло од Светог Саве. Чинећи дела која му налаже његова вера, Свети Сава је поставио темељ Српској Православној Цркви и својим примером показао на којим основама је створено целокупно Хришћанство. Друго његово славно дело јесте „светосавска просвета“. Он је први и највећи просветитљ српског народа, јер је усвојио Христову просвету и осветио своје биће. Само светитељи могу бити истински просветитељи – објаснио је прота Ненад Марковић у чему се нарочито огледа посебност Светог Саве у српској, али и историји уопште.

Епископ Милутин са свештенством и верним народом преломио је славски колач, а потом је одслужен молебан за очување светиња у Црној Гори и на Косову и Метохији. Браћа и сестре у Црној Гори, где је рођен отац Светог Саве, славни владар и светитељ Стефан Немања, ових дана свакодневно молитвено шетају како би сачували светиње од дискриминаторног закона, недавно усвојеног у црногорском парламенту. Слична опасност могла би запретити и српским светињама на Косову и Метохији, стога се сви морамо Господу помолити. Старешина Храма Васкрсења Христовог, протојереј – ставрофор Драгомир Јовановић, позвао је верни народ да 9. фебруара 2020. године дође у саборни храм у 16 часова на молебан за спас светиња у Црној Гори и Космету.  Молебан ће бити настављен саборном литијом улицама Синђелићевом, Карађорђевом, Војводе Мишића до Покровског храма, а потом Улицом Др Пантића назад до Храма Васкрсења.

Савинданско славље и ове године заокружено је дечјом приредбом и светосавским пакетићима за учеснике.

Ј. Ј.

 

[supsystic-gallery id=’1063′]