Врујчани прославили Богојављење са Епископом Милутином

Молитве за братски народ и светиње Црне Горе

Верни народ Бање Врујци и места која припадају овој Црквеној општини ове године је празник Богојављења прославио нарочито свечано. Свету Архијерејску Литургију у Храму Свете великомученице Марине служио је Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин, уз саслуживање свештенства из ваљевског и колубарског намесништва. Литијом у знаку молитве за народ у Црној Гори,  дошло се до познатих врујачких базена, где је одржано традиционално пливање за Часни Крст. У конкуренцији 29 такмичара, победио је Ђорђе Раковић из Лазаревца.

Празник Богојављења подсећа нас на чин објављивања лица Свете Тројице, у тренутку у коме у водама реке Јордан Свети Јован Крститељ крштава Сина Божјег, Господа Христа, друго лице Свете Тројице, Који се рађа у телу човека не би ли га привео спасењу. Како нас учи Свето писмо, Господ Христос доћи ће и други пут међу људе. Када, не зна нико, до Отац Његов. Али, упозорава нас Свето јеванђеље, када наступе ратови, земљотреси, поплаве и разне друге катастрофе којима је људско удаљавање од Бога узрок, можемо Други долазак наслутити. Данас смо сведоци свакаквих несрећа широм планете и ми хришћани морамо озбиљно живети, беседио је Епископ Милутин у врујачком храму. Данас се Господ јавио из љубави према човеку. Да нас опомене да се греха клонимо и, ако га учинимо, да се покајемо. Бог непрекидно бди над нама. Позива нас, али не присиљава. Дао нам је слободу и на нама је да ли хоћемо или нећемо да живимо по Његовим заповестима. Како будемо изабрали, такав ће бити наш пут, наш живот, рекао је Епископ Милутин. Он је указао на искушења која савремени свет поставља пред Православљем.

  • Погледајте, браћо и сестре, колики је удар на Свето Православље! Погледајте шта се догађа у Црној Гори! Ради се на томе да се сатре Српска Црква, да се сатре Црква Светог Саве, дух српски, дух великог Његоша… Наш народ се бори да сачува своје светиње. Помолимо се за њих – указао је Епископ Милутин на тешку ситуацију у братској нам земљи.

Православље данас чува велика Света Русија, богата светитељима који сијају као сунца.  И ми Срби настојимо да идемо тим путем…

  • Ми чувамо Свето Православље, клањамо се Крсту Господа Христа. Труди се наш народ, пости и Богу се моли. То је потребно, јер је и Спаситељ то чинио. Молим вас да се помолимо за Српску Цркву и народ у Црној Гори! Данас се Бог јавио и рекао:“Ово је Син Мој љубљени, Који је по Мојој вољи и Њега послушајте“. Њега слушајмо и Цркву Његову! Преподобни Отац Јустин је на данашњи дан освећивао воду у реци Градац и говорио да се светом водицом људи покропе кад крену код лекара. Она окрепљује и води у живот вечни – рекао је Владика Милутин.

Ко се не крсти водом и духом, неће ући у Царство Божје. Знале су то наше баке па су у време комунизма децу кришом носиле да приме Свету тајну крштења. Благодат Божја биће на нама, ако у Цркви живимо, јер она је ризница благодати Духа Светога, који у њој обитава и чува вечну истину, закључио је ваљевски архијереј.

Након литургијског сабрања, уприличена је литија у којој су ношене српске, руске и грчке заставе, молитвено посвећена верном народу у Црној Гори који, предвођен својим архијерејима, данима управо молитвеним шетњама води борбу за очување својих цркава и манастира. Пливање за Часни Крст одржано је на познатим базенима Бање Врујци. Најбржи међу 29 такмичара био је Ђорђе Раковић из Лазаревца. Прослава је завршена свечаном трпезом у Хотелу „Врујци“. По благослову Владике Милутина, архијерејски заменик протонамесник Филип Јаковљевић поздравио је присутне и честитао празник.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=1055]