Празник Богојављења у храму СВ. Димитрија“ у Лајковцу

Када Господ Исус Христос беше навршио тридесет година Он отпоче Свој учитељски и спаситељски посао. И сам почетак ознаменова крштењем на Јордану.

При крштењу Господа у води, објавила се свету она тајна, која се у Ст. Завету наговештава, тј. тајна божанске Свете Тројице. Отац се јавио  чувству слуха, Дух се јавио чувству вида, а Син се јавио уз то још и чувству додира.    Отац је изрекао Своје сведочанство о Сину, Син се крстио у води, а  Дух Свети у виду голуба лебдео је над водом.

Празник Богојављења (грч: Теофанија), назива се још и Просвећењем. Догађај на Јордану  нас просвећује, показујући нам Бога као Тројицу, једнобитну и неразделну; свако од нас се крштењем у води просвећује тиме што постаје усиновљен од Оца Светлости, заслугом Сина, и силом Духа Светога. “- св.владика Николај Велимировић.

После Свете Службе, којом је началствовао протојереј – ставрофор  о. Томислав Матић обављено је Велико освећење богојављенске водице уз присуство бројних верника, који су понели  водицу у своје домове као Благослов Свете Тројице – Оца и Сина и Светога Духа, а на духовно и телесно здравље и спасење.

Приредио Златко Перић

 

[supsystic-gallery id=1054]