Богојављенске свечаности у Епархији ваљевској

Часни Крст Александру, Гали, Ники и Милораду

 

  • Празник Богојављења и ове године у Епархији ваљевској је био испуњен мноштвом свечаних молитвених сабрања, духовних, културних и спортских манифестација. Једанаесто по реду пливачко надметање за Часни Крст на „Берковој брани“ реке Градац окупило је 61 такмичара. Први до Часног Крста допливао је млади ватерполиста, ученик првог разреда Техничке школе Александар Ковачевић. Заједно са њим прво место поделили су ученици основне школе Гала, Ника и Милорад Ратковић, троје од четворо деце Иване и Николе Ратковића, што је посебно вредно пажње, имајући у виду да се заиста ретко догађа да више чланова једне породице учествује у овом такмичењу. Такође, међу онима који су пливали за ледено крсно знамење биле су још две даме, вишеструка учесница Радмила Муњић и Ана Маровић, четворица припадника Војске Србије и ђакон Драган Станојевић, учесник у организацији такмичења –

У часу Крштења Господа Христа на реци Јордан збио се велики догађај у хришћанској историји – јављање Једног Бога у три лица – Оца, Сина и Светог Духа. Отац се јавља у виду гласа са неба, Син се крштава у реци, а Дух Свети у виду белог голуба силази на Њега. Овај дан се назива и даном просветљења, јер је у њему засијала светлост људском роду, који је до тада био у мраку и сенци смрти, беседио је ђакон Јован Новитовић на Светој Литургији у Храму Васкрсења Христовог.

  • Тада је засијала светлост божанска и људима се указао пут којим треба ићи у овом животу, ради постизања Царства небеског и вечног живота. Ради тога је Господ и дошао на свет, да људима дарује вечни живот и покаже им Својим примером како треба да живе. И крштење сваког од нас појединачно назива се просветљењем, јер ми као деца Адамова, рођена у првородном греху, добијамо светлост Духа Светога и постајемо хришћани, способни да следимо учење Господа Христа и по њему живимо – објаснио је смисао данашњег празника ђакон Јован Новитовић, честитајући бројним верницима у саборном храму радосним ускликом „Бог се јави – ваистину се јави!“.

Након Свете Литургије, на платоу испред храма обављено је освећење Богојављенске воде, а потом се литијски дошло до бране реке Градац, која носи име по познатом ваљевском писцу и хроничару Велибору – Берку Савићу.

Са благословом Преосвећеног Епископа ваљевског Г. Милутина, до сада је одржано десет богојављенских пливачких трка за Часни Крст. Пливало је преко хиљаду, углавном младих људи. Традиција опстаје и манифестација из године у годину окупља све већи број такмичара, рекао је свештеник Дејан Трипковић, упутивши благодарје свима који је на разне начине помажу. Честитајући празник, отац Дејан Трипковић позвао је окупљене да узносе молитве за све људе, посебно за нашу браћу у Црној Гори, који се ових дана молитвено боре за очување својих светиња.

Традиционално, најпре је обављено освећење воде и у знак символике празника пуштени бели голубови. Музички увод у такмичење пружили су Дечји црквени хор „Хаџи Рувим“ са диригентом Вањом Урошевић и оркестар Ваљевца Милана Јелића.

Часни Крст у воду је спустио старешина Храма Ваксрсења Христовог протојереј – ставрофор Драгомир Јовановић, а на „Бог се јави“ оца Дејана Трипковића такмичари су запливали хладним водама Градца. До знамења хришћанске победе први је допливао Александар Ковачевић, ученик првог разреда ваљевске Техничке школе. Будући да активно тренира ватерполо, пливање је вештина коју одлично познаје. Ипак, у Градцу се до сада купао само лети и данашња трка за њега је свакако посебна, поделио је са бројним новинарима. На посебности јој даје и чињеница да су у њој учествовали основци Гала, Ника и Милорад Ратковић, троје од четворо деце породице Ратковић из Ваљева, који су са Александром поделили титулу победника Богојављенског пливања 2020. године. Заиста, како је више пута речено, у овој трци сви су победници. Јер, за разлику од разних других такмичења, у њој се пре свега у славу Божју сабира и радује. И то је видљиво како на лицима учесника, тако и свих који долазе да им пруже подршку.

Јадранка Јанковић

[supsystic-gallery id=1052]

Фото: Драган Крунић

[supsystic-gallery id=1057]