Богојављење у Храму Покрова Пресвете Богородице

 

Преумимо се, пресложимо свој живот!

Празник Богојављења, којим се прославља крштење Господа Исуса Христа на реци Јордану, прослављен је молитвено и свечано у најстаријој ваљевској светињи – Храму Покрова Пресвете Богородице. Светом Литургијом, уз појање певнице и Мешовитог хора „Хаџи Рувим“, а у молитвеном учешћу великог броја верника, началствовао је умировљени протојереј-ставрофор Љубисав Аџић, а беседио је протонамесник Бранко Чолић, који је подвукао да сваки човек треба да се преуми, да пресложи свој живот и да преиспита свој однос према Богу, према ближњима, према себи и према Божјој творевини. Након Светог причешћа, уприличена је традиционална литија до Мермерног моста где су свештеници Покровске цркве освештали воду и спустили Часни Крст у реку Колубару.

У Богојављенској беседи протонамесник Бранко Чолић је рекао да је важна права вера, а да ту веру сведочи једна Тројица, творац свега видљивог и невидљивог.

  • Запамтите браћо и сестре, јер су данас тешка времена. Већи је јаз него икад између оних који верују и оних који не верују. Освећење воде је освећење живота нашег. Да бисмо добили бесмртност коју нам  Господ даје, потребно је да се покајемо, да се сетимо речи Светог Јована Крститеља – поручио је протонамесник Бранко Чолић.

 У наставку своје проповеди, отац Бранко је рекао да је много важнија она вода која ће утолити жеђ, која ће истински напојити човека, те да је неопходно да човек добро сагледа свој живот.

  • Треба да се преумимо, да поново пресложимо свој живот, да видимо да ли смо достојни Онога Коме Свети Јован није достојан ни обућу да дода. Да видимо како се понашамо према ближњима, према себи- додао је беседник, указавши притом да је погрешан однос према Богу, према ближњима, према себи, према творевини. Нека наше мисли буду бесмртне, а Господ ће нас чекати, закључио је отац Бранко Чолић.

Марина Марић

 

[supsystic-gallery id=1053]