Божићне свечаности у Лајковцу

СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕНО БАДЊЕ ВЕЧЕ У ПОРТИ ЛАЈКОВАЧКОГ ХРАМА

Бадње вече свечано је прослављено у храму Светог Димитрија у Лајковцу, са почетком у 16 часова, где је служено вечерње са изношењем и ложењем Бадњака испред црквене порте.

По завршеној служби извршено је миропомазање верника а после тога су свештеници лајковачког храма на тераси црквено парохијског дома проузносили молитве за освећење Бадњака  који је  символ дрвета крста, живота и васкрсења у спомен рођења Господњег а за освећење домова верних, кропљењем водом освећеном, у име Оца и Сина и Светога Духа.

Испред цркве са северне стране постављена је ,,пећина“ Христова која је била украшена иконама, украсима и сликама  а по поду је била распрострта слама. Пећина  символише пећину рођења Богомладенца а сла­ма ко­ја се уно­си у ку­ћу, под­се­ћа­ње је на ону сла­му из ја­са­ла на ко­ју је Пре­све­та Бо­го­ро­ди­ца по­ло­жи­ла тек ро­ђе­ног Го­спо­да.

Вечерњем богослужењу и свечаном чину ложења Бадњака присуствовао је велики број Лајковчана. Прославу Бадње вечери увеличали су ученици ОШ ,,Миле Дубљевић“ из Лајковца који су извели краћу представу на тему Вертеп. После тог, видљиво весела и раздрагана деца су пролазили кроз, пећину – Вертеп, која симболизује место рођења Богомладенца Христа, целивајући иконе, узимали гранчице освећеног Бадњака уз које су добијали иконице Рождества Христовог, жито, бомбоне и воће.

    Иако је време за ово доба године било топло, ипак је добродошла кувана ракија, вино и чај припремљених од стране чланова црквеног одбора. Радост Бадње вечери украсио је и ватромет изнад крова црквеног парохијског дома.

Бадњак, символише др­во ко­је су па­стири до­не­ли у пе­ћи­ну и ко­је је пра­вед­ни Јо­сиф за­ло­жио ка­ко би се тек ро­ђе­ни Бо­го­мла­де­нац за­гре­јао у хлад­ној пе­ћи­ни.

Ло­же­ње бад­ња­ка пред­ста­вља то­пли­ну Хри­сто­ве љу­ба­ви.

Окупљени верни народ је уз топло окрепљење, разговор и духовну музику која је допирала са разгласа остала у дворишту порте до касних вечерњих сати, отишавши својим домовима, да би ујутро у о5. часова присуствовали Светој Литургији посвећену Рођењу Господа Исуса Христа  Божићу.

Златко Перић

 

БОЖИЋ

На празник Рођења Христовог – Божић, у недељу 25. децембра 2019. године, служена је Света Литургија са почетком у 5 часова у Храму Светог Димитрија у Лајковцу. Светом Литургијом началствовао је протојереј – ставрофор  о. Томислав Цветиновић а саслуживао је о. Милан Васиљевић, док је протојереј – ставрофор и старешина цркве о. Томислав Матић исповедао вернике који су се припремали за Свету Тајну Причести.

У раним јутарњим сатима по прохладном времену, верни народ је пристизао у цркву у великом броју како би  прославили Рођење Богомладенца Христа.  У току Свете Литургије о. Томислав Цветиновић прочитао је Божићну посланицу Патријарха Српског Господина Иринеја својој духовној деци из које издвајамо:

,,…Ако сав свет лежи у злу страсти и грехова, а стварно лежи, онда ниједан човек да не узима учешћа у њему, то јест у делима таме! На небески поредак ствари заветовали смо се ми хришћани, а не на поредак без Божјих небеса и упркос небесима. У складу са једном проницљивом речи, у вези са темом слободе, рецимо да смо ми слободни онолико колико смо слободни од греха и тек као такви слободни смо за богоопштење. Са тога стајалишта полазећи, и покајањем и смирењем се утврђујући, ми ћемо моћи да узрастамо и у Божјим врлинама. Моћи ћемо да Духом Светим попримимо црте Христовога Лика кроз творење богоугодних дела. Тако ћемо плодове врлина убирати са Господа Исуса Христа као са Дрвета Живота нашега, – постављенога усред Цркве као Раја Сладости, – па се Њиме хранити и у времену и у вечности.

Главна порука и овогодишњега Божића треба да гласи да православну веру треба чувати и сачувати по сваку цену. А наше православно црквено Откривење и Свето Предање нас уче да је богоугодно исповедати веру у Оваплоћенога Сина и Логоса Божјега, Христа Богочовека, и заједно са тим веру у Пресвету Тројицу! То даје видело нашем ходу по тами овога света, огрезлог у греху. Од те црквене вере зависи наше поимање и усвајање светлог Лика Господњег, савршене мере свих ствари – Исуса Христа, Спаса нашега. У Којем узрастамо и Чијем се славном Другом доласку надамо.

Спаситељ наш Господ Исус Христос је закорачио у овај свет онако како је у древности закорачио у Јордан. Тада, док је Јован полагао своју руку на Њега, сав грех је побегао од Њега, попут воде реке Јордана. То исто се дешавало док су апостоли, епископи и свештеници кроз векове полагали своје дланове на главе свих нас људи које су они крштавали и на пут обожења изводили. Благодатни огањ – од кога трепере херувими – и ми смо примили у светој Тајни крштења, у тој бањи поновнога рођења у Христу водом и Духом. Тако смо ми постали лученосци вере у Сина Божјега и Богомладенца Христа, добивши по дару и могућност да са Њим и вечно царујемо.

Зато је веома важно како ћемо ми живети и целокупно наше потомство и на чему ће оно градити дом свога свеукупног хришћанског постојања. Да ли на води, песку, слами, или на Христу, Крајеугаоном Камену Цркве и Дома Бога и Оца нашега Који је на небесима? Јер, сва наша дела ће на крају бити испитана огњем благодати Божје!

Само благодатним огњем проверена дела, укључујући и све људе лично, показаће и дела и нас оправданима или осуђенима. Показаће све нас људе као праву или одметнуту децу Бога и Оца, браћу Јединородног Сина и Богомладенца, и сасуде Господа Духа Светога! Да ли ће и нас показати као верне поклонике Тројице Једносушне и Равномоћне, Сапоштоване и Сапрослављане?

Ми, сабрани око Богомладенца у Пећини Витлејемској, такође желимо да се нађемо у Очевом наручју!

Нека би зато и све наше домове загревала, и у Духу Светом веселила, небоземна химна Богомладенца: Слава на висини Богу и на Земљи мир, међу људима добра воља!

Мир Божји, Христос се роди!

Златко Перић

[supsystic-gallery id=1036]