Бадње вече са Владиком Милутином у саборном храму

И поред своје импозантне површине, Храм Васкрсења Христовог и његов плато и ове године били су недовољно велики за све Ваљевце који су пожелели да Бадње вече прославе управо у саборном храму. Као и лане, у највећем броју дошли су они најмлађи, чија нас радост крај импровизоване Витлејемске пећине и јаслица најнепосредније и најлепше учи шта је то што би требало у срцима да нам се збива, када славимо Рођење Спаситеља. Након вечерње службе, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин са свештенством саборног храма  је осветио бадњак, упутивши поуке и благослове верном народу.

У данашњем времену наше Свето Православље и наши лепи обичаји на удару су разних овоземаљских сила. Јер, беседио је Владика Милутин, Православље је попут питоме, калемљене воћке, која плодове рађа и на коју се баца камен. Не на дивљу, јер она плодова нема. Човек је, по слабости својој, сагрешењем у рају нарушио поредак који је Господ створио. На нама је да се  до тренутка када ћемо телом отићи у земљу, боримо за живот вечни. Данас славимо празник радости, породични празник, и посебно је лепо видети децу у храмовима, рекао је ваљевски архијереј. Деца су оно најлепше на свету, а данас се масовно врше абортуси, за које се залажу поједине невладине организације и томе се нечастиви радује, указао је Владика Милутин.

  • Браћо и сестре, ми који смо у светом храму, радујмо се! Бежимо од зла и чинимо добро, поштујмо наше празнике, нашу традицију! Мајке и баке, учите децу шта је бадњак, зашто се у домове уноси слама… Не мрзећи никог, морамо као војници Светог Православља чврсто стајати уз нашу Свету Цркву – водиљу и мајку нашу, путоказ наш. Слушати је да бисмо победили. Молимо се за православни народ у Црној Гори, који страда, али се држи јуначки као никада у историји… Наше је да се не мешамо у политичке ствари, то и не радимо. Наше је да клечимо пред Светим Савом и Светим Василијем, да измоле да Господ спасе Цркву у овом најтежем времену – истакао је Владика Милутин.

У овим временима хришћани се наоружавају крстом, вером православном. И да сви иду путем којим не треба, ми нећемо. Сведоци смо Православља за које је наша земља заливена крвљу светих мученика, закључио је Владика Милутин, позвавши све учеснике вечерњег сабрања да отворе срца за Господа, да се радују Његовом рођењу и, према лепим нашим обичајима, слаткишима дарују своју децу.

Вечерње је заокружено налагањем бадњака и ватрометом, који је обасјао небо над Храмом Васкрсења Христовог.

[supsystic-gallery id=1028]