Радионице у сусрет Божићу ОШ „Миле Дубљевић“ – Лајковац и издвојена одељења

          Лајковачки ђаци у сусрет Божићу

Приближава нам се празник Христовог рођења,  према томе све је у знаку  Божића. У Основној школи ,, Миле Дубљевић” из Лајковца вероучитељи Никола Николић и Владимир Јокић организовали су бројне радионице са својим ученицима посвећене Бадњем дану.

Бадњак се свечано ложи испред наших храмова и у нашим породичним домовима, у знак сећања на ватру коју су наложили пастири у Витлејемској пећини у којој се родио Богомладенац. Тај пламен треба да нас греје и данас, поготову када је породица на окупу као на Бадњи дан. Да са радошћу у срцу  дочекамо Рођење Спаситељево. Ученици су украшавали бадњачиће, певали божићне песме, правили божићне честитке и паное, којима су дочарали атмосферу наступајућег празника.

                                                                                          Владимир Јокић, вероучитељ

Деца лајковачких села у сусрет Рођењу Христовом

У издвојеним одељењима Основне школе „Миле Дубљевић“ у Лајковцу, у селима: Непричава, Ратковац, Маркова Црква, Бајевац, Боговађа и Врачевић, на часовима веронауке организоване су радионице са темом предстојећег празника Божића и обичаја везаних за њега. Деца ових школа су уз помоћ вероучитеља Предрага Јевтића узела  учешћа у изради божићних честитки, витлејемских пећина, украшавању учионица у духу божићних обичаја и слично. Све је било пропраћено певањем духовних песмица из Лире Светога Владике Николаја, читањем текстова везаних за празник и поучних прича, као и обнављањем градива о  једном од највећих хришћанских празника.

Иако  је број ученика у сеоским школама све мањи, пламичак чистоте и вере се одржава у дечијим срцима, а овакви догађаји  подсећају на оно  највредније што као народ имамо, дајући наду у боље људе и бољу будућност.

[supsystic-gallery id=1014]