Мирослав Јокић нови свештеник Епархије ваљевске

На празник Светог мученика Мине и других с њим, 23/10. децембра 2019. године, Епархија ваљевска постала је богатија за још једног свештенослужитеља у презвитерском чину. Након Свете Архијерејске Литургије, коју је одслужио у Храму Светог Нектарија Егинског са епархијским свештенством и свештеномонаштвом, Преосвећени Епископ ваљевски Г. Милутин рукопроизвео је у чин презвитера ђакона Мирослава Јокића, дугогодишњег наставника веронауке у Основној школи „Милан Ракић“ у Мионици. Исповедно писмо – потврду достојности новорукоположеног и Архипастирску грамату, којом се народу објављује његово ступање у службу, прочитао је архијерејски заменик протонамесник Филип Јаковљевић, који је извршио Свету тајну исповести.

Данас је велики дан за Епархију ваљевску, али и Православље у целини, јер кад се свештеник рукополаже Црква се обнавља и Дух Свети је био са нама на Литургији, а посебно је сишао на оца Мирослава, беседио је Владика Милутин након полагања заклетве презвитера Мирослава Јокића.

Црква је ризница светих дарова и благодати Божје. Све што нам је потребно за живот и спасење дато је у њој и зато би требало да долазимо овде кад год можемо. Да учествујемо у Светој Литургији, јер у њој су описана сва збивања у животу Господа Христа. Данас смо према две хиљаде година старој пракси, коју је установио Господ Христос, призвали благодат Духа Светог на оца Мирослава Јокића, који је положио свештеничку заклетву. Заклетву, која обавезује на изузетно узоран живот и подразумева ношење тешког бремена. Због тога је, истакао је Епископ Милутин, свештенику потребно разумевање верног народа.

  • Никада не осуђујте свештеника, зато што је његово бреме претешко. Оном који осуди свештеника, стоји у канонима Светог Василија Великог, место је са Јудом. Зато, никада за свештеника не говорите ружну реч! Њему ће праведни осветник бити Бог у дан Страшнога суда. И њему, и мени и свима… Зато, ћутите, и кад видите свештеника да се недолично понаша. Ту је епископ да га опомене, ту је Црквени суд… Верујући човек би требало да сагне главу и каже:“Господе помилуј и помози!“ То је део свете вере православне, једине праве коју Црква чува – поручио је Владика Милутин, узмоливши Господа да свештенику Мирославу Јокићу помогне на путу сведочења и ширења речи Божје којим ће данас кренути у чину презвитера.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=1009]