Детињци у саборном храму

Владичанска Литургија и рукоположење

На празник Детињци Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин, са свештенством из Ваљева, служио је Свету Архијерејску Литургију у Храму Васкрсења Христовог. Приликом Литургије, у чин ђакона Владика Милутин рукоположио је досадашњег ипођакона Мирослава Јокића, вероучитеља у Основној школи „Милан Ракић“ у Мионици.

У литургијској проповеди Епископ Милутин указао је на појаву и присуство греха у роду људском, од праоца Адама до данас, чиме је овај свет претворен у поприште бесмислених ратних сукоба, долину болести и суза. Гледамо мржњу сваког дана, људи се деле и убијају, новац је људима постао Бог и цео свет служи интересима. Данас човек не види брата у другом човеку. Ми људи смо сви грешни, а Црква је безгрешна невеста Христова, коју је Он основао и оставио нам Свето писмо да га читамо и поучавамо се, беседио је Владика Милутин.

  • Дошло је време да се поучавамо, браћо и сестре! Ви мене и ја вас. То је правило, зато што су зли дани и време у којем живимо. Читајмо Свето писмо! Читајмо реч Христову,речи Светог апостола Павла, његове посланице. Ту је описано какав хришћанин треба да буде. Без Светог јеванђеља се не може, као што ни ђак не може доћи до факултета док не научи слова и бројеве – рекао је Епископ Милутин.

Предивно је бити човек, јер због нас људи Господ Христос се унизио и постао човек. Ближимо се дану у коме прослављамо Његово рођење, које су радујући се прорекли свети пророци. Дошао је и људи су Га разапели. Али, тако је морало да буде да би сви уснули у гробовима били спасени. Великом ценом – крвљу Сина Божјег смо плаћени, истакао је ваљевски архијереј. Чекамо Страшни суд и можемо да оперемо своју душу покајањем. Све нам је Господ дао. Дао нам је сунце, дао нам је пријатеље, Цркву Своју… Милиони људи живе без Цркве, јер неће да дођу и послушају Реч Божју, причесте се и сједине с Њим. Ми се радујемо и сабирамо у име Господње. Када је Господ са нама, ничег се од овог света не бојимо.

  • Време пролази и приближава се долазак Сина Божјег. Рекао је да ће доћи кад будемо видели ратове, поплаве и земљотресе. Све се испунило. Браћо и сестре, не зна нико сем Оца небеског када ће Он доћи. Али, будимо спремни стално, јер много је лепше бити спреман и бити добар човек, него се опустити и дочекати неспремно да Син Божји дође, поломи точак времена и успостави вечност. Нека вас Господ чува, а ви се чувајте греха. Отац Јустин је говорио да је сваки наш грех клин у ногама Христовим и не чинимо га – закључио је Владика Милутин.

И ове, треће недеље уочи Божића, велики број верника примио је Свету тајну причешћа у саборном храму.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=1008]