Први концерт духовне музике у Храму Васкрсења Христовог

„Емануил“ и Дечји хор „Хаџи Рувим“ одушевили бројне Ваљевце

Молитвом Господњом „Оче наш“ у извођењу Камерног хора „Емануил“отпочело је сабрање око лепе песме у славу Божје љубави под називом „Слава Богу за све“. Господ је сабрао оне који знају да Му хвалу песмом узнесу и оне који знају да у тој хвали учествују. Црква је место које блажи и снажи и благословени су сви који су се те вечери окупили у ваљевском саборном храму. Много је немоћи и горчине у свету. Нико нас не може оснажити, нити горчину засладити до једно место – храм Божји, рекао је у поздравном слову старешина Храма Васкрсења Христовог протојереј – ставрофор Драгомир Јовановић.

  • Ви сте овде дошли да добијете благодат и снагу. У овом светом храму почели смо изградњу мермерног пода и то је још један разлог нашег сабрања. Како вечерас, тако и убудуће. Планирамо да наставимо да се састајемо на овом светом месту – рекао је прота Драгомир Јовановић, упутивши благодарје свима који су помогли радове у храму, посебно Преосвећеном Епископу ваљевском Г. Милутину, који је благословио радове, и Град Ваљеву, који препознаје значај храма за духовни живот Ваљеваца и који је определио средства за њих. Такође, он је заблагодарио члановима хорова који су својом песмом ово вече учинили посебном лепим.

„Тебе појем“  у аранжману Стевана Мокрањца, „Достојно јест“ Корнелија Станковића, „Радуј се невесто неневеснаја“ Светог Нектарија Егинског, „Да васкрсне Бог“ Бортњанског и друге прелепе духовне композиције извели су Дечји хор „Хаџи Рувим“ и Камерни хор „Емануил“ под управом Вање Урошевић, изврсног музичког педагога, која дечји хор предводи од обнављања 2010., а „Емануил“ од оснивања 2014. године. Оба хора освојила су прве награде на најпрестижнијим хорским смотрама у Србији и ван њених оквира.

Када се овако у храму саберемо, ми људи које је Бог створио за вечност, и чујемо како хорови певају духовне песме, видимо како блиста небески свет у коме Отац, Син и Свети Дух сијају неизрецивом светлошћу у слави неизрецивој. Лепо је кад хор поје Литургију, јер онда ми доживимо Царство небеско беседио је испуњен лепим утисцима Епископ ваљевски Г. Милутин.

–  Главни циљ човека на земљи јесте да разуме да је овај живот привремен и да у њему купујемо Царство небеско или га губимо. Само безумни људи, борећи се за пролазно и ништавно, могу да изгубе вечност. Посматрајући ове анђеле Божје, размишљао сам како је човеку који не иде у цркву. Али, тако мора да буде, јер Господ је рекао да је много званих, а мало изабраних. Будимо, браћо и сестре, управо ти изабрани – рекао је Епископ Милутин. Он је заблагодарио старешини саборног храма проти Драгомиру Јовановићу, архијерејском заменику протонамеснику Филипу Јаковљевићу, браћи им свештеницима и Граду Ваљеву, апелујући на све који могу да помогну да се радови на храму заврше. Његови параклиси су посвећени Светом Владики Николају и Преподобном Оцу Јустину, чије нас молитве чувају. На нама је да живимо тако да их будемо достојни. И њих и Светог Нектарија, чији ће храм бити освећен маја наредне године. Своје обраћање Владика Милутин завршио је благодарјем хоровима, који су својим појањем дочарали Царство небеско.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=1011]