Божићна радионица ученика у Гвозденовићу

У уторак 17. децембра 2019. године, на дан Свете великомученице Варваре, у Основној школи „Милан Муњас“, Издвојеном одељењу Гвозденовић, одржана је креативна Божићна радионица.

На Божић се родило најлепше и најсветије дете у историји рода људског, зато је Божић, један од највећих и најрадоснијих хришћанских празника, пун љубави и радости. Божић је дубоко уткан у живот сваке хришћанске душе, сваке православне породице. Оно што наш народ чини посебним јесте богатство обичаја, који су испреплетени и дубоко укорењени у живот сваког православног верника и дечју душу.

Своју љубав према Божићу ученици веронауке од 1. до 4. разреда Издвојеног одељења убске основне школе у Гвозденовићу показали су кроз креативну радионицу. Божићна радионица је реализована у сарадњи учитељица Биљане Ђурђевић,  Гордане Нинковић и вероучитеља Растка Алимпијевића. Звезда водиља у осмишљавању и реализацији ове радионице била је жеља да се на занимљив и користан начин ученицима додатно приближи један од најзначајнијих хришћанских празника.

Почетак радионице обележен је молитвено, тако што су сви присутни прочитали молитву Оче наш. Након тога малишани су, уз слушање песама посвећених Божићу, посадили пшеницу као један од најлепших божићних украса, а која се у нашем народу сеје баш на овај дан,  дан посвећен Светој Великомученици Варвари. Кроз овај чин ученици су најпре показали љубав према Најрадоснијем празнику, значај божићне пшенице као симбола новог живота, добрих усева и плодне наступајуће године, показавши тако и поштовање наших лепих обичаја које Божић чине јединственим. Затим су наши најмлађи бојили сликовнице, правили божићне честитке, цртали сцене са божићним мотивима и на крају украсили школски пано.

Да сви у здрављу, срећи и љубави прославимо „благог Христа рођендан“ и да нас све Богомладенац благослови и чува.

 

Растко Алимпијевић, вероучитељ

[supsystic-gallery id=1010]