Ваљевски библиотекари прославили своју крсну славу Андријевдан

smart

Обред резања славског колача у Матичној библиотеци „Љубомир Ненадовић“ служио је архијерејски заменик Епископа ваљевског Г. Милутина, протонамесник Филип Јаковљевић, уз саслуживање надлежног пароха протонамесника Саше Максимовића и протођакона Бранимира Терзића.

Ваљевска библиотека за свог заштитника има апостола којег је Господ Христос првог позвао да шири реч Божју. Будући претходно рибар, Свети Андреј био је позван да у „своју мрежу“ – јеванђеље Христово хвата изгубљене душе и просвећује их. Није случајно  да библиотека у Ваљеву своју културно – просветну мисију пре век и по отпочне управо на празник овог великог ученика Спаситељевог, рекао је у славској честитки протонамесник Саша Максимовић.

  • Ви сте позвани да заједно са нама образујете човека. Да га научите и упутите где се чему може научити. Да има образ са способношћу да „поцрвени“, да се постиди, кад окрене леђа своме брату и Богу. Постојите већ 150 година, као најстарија установа Града Ваљева. Хвала вам што истрајавате и нека вам Свети Андреј Првозвани буде од помоћи и заштити вас. Од нас у свим својим активностима имаћете подршку и помоћ – рекао је протонамесник Саша Максимовић, честитајући славу библиотекарима и свима који су дошли да са њима поделе свечарске радости.

У име колектива библиотеке, свештенству и гостима благодарје је упутила директор Виолета Милошевић. Наша мала заједница библиотекара је данас радосна и срећна, јер има пријатеље са којима заједнички иде ка светлом циљу, рекла је она.

  • Пре извесног времена осврнули смо се на прошлост, јер култура сећања је јако важна и потребна нашем народу. Време је да се окренемо ка будућности. Да идемо правим путем… Будите уз нас и не дајте нам да грешимо! Будите нам подршка као што сте до сада били, а ми поверење које нам указујете нећемо изневерити – поручила је Виолета Милошевић, директор Матичне библиотеке „Љубомир Ненадовић“.

Сабрање је завршено коктелом које су библиотекари приредили за своје госте и пријатеље.

Ј. Ј.

smart