Ваведењска свечаност у манастиру Пустиња

Имајмо љубави и праштајмо једни другима!

Празник Ваведења Богородичиног, храмовна слава манастирске цркве, и ове године у манастиру Пустиња обележен је нарочито свечано. Свету Литургију служило је свештенство из Ваљева, а гостољубиво сестринство, предвођено игуманијом мати Нином, приредило је славску трпезу љубави.

Старозаветни историјски догађај увођења трогодишње Дјеве Марије у храм у Јерусалиму наговестио је Божји план спасења људског рода. Живот младе Назарећанке Марије, која из године у годину чува и умножава чистоту своје душе, наводи нас да се замислимо да ли ми данас имамо такву душу.  Да имамо, запитао је у празничној проповеди протојереј – ставрофор Драган Алексић, да ли би било толико зла по свету? Сигурно да не би.Само чисто срце и душа као код детета може нас довести у Царство небеско.

  • Господ Христос дошао је у овај свет да спасе палог и грешног човека. Дошао је из превелике љубави и показао нам да и ми треба да имамо љубави међу собом, јер само љубављу можемо доћи у Царство небеско. Величина човека је у томе колико је способан да прашта. Бог највише прашта наше грехе, а циљ нашег живота на земљи јесте да постанемо слични Богу – да праштамо и имамо љубави међу собом. Јер, како од Бога можемо ишта тражити, ако нисмо способни опростити брату и сестри?Данас, када празнујемо овај велики празник, молимо се Богу да нас спасе греха, да у своја срца долијемо уље благодати Божје – поручио је прота Драган Алексић.

Он је честитао славу мати Нини и сестрама Пустиње, благосиљајући све који помажу да ова обитељ живи свој живот. Овде своју веру јачамо. Ликови са ових лепих фресака су наши узори како да корачамо кроз земаљски живот и крст свој да носимо.  Када ми будемо бољи, онда ће нам бити боље, закључио је прота Алексић, узмоливши Мајку Божју да чува ову свету обитељ и све људе света.

По Литургији, преломљен је славски колач и начињен литијски опход. Сабрање је завршено славском трпезом у манастирској трпезарији.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=998]