Гимназијска свечаност у част академика Матије Бећковића

Прослављени српски песник академик Матија Бећковић свој 80.рођендан обележио је књижевном вечери у Ваљевској гимназији, школи у којој је начинио прве кораке у плодном вишегодишњем стваралаштву. У име обавезама спреченог Епископа ваљевског Г. Милутина, слављенику је честитао архијерејски заменик протонамесник Филип Јаковљевић, уручивши му дарове у знак благодарја за све што је чинио, чини и чиниће за српску државу и Цркву.

Много је гимназија на свету и много рођендана, али ниједна није Ваљевска, нити је иједан слављеник Матија Бећковић. Много је градова на свим меридијанима, али тешко да је неки  словима загрљен и незабораву предат као град на обалама Колубаре. Град, „било који у који се долази врло касно“. Јер, градови су увек далеко… Далеке 1956., негде између зграда поште и суда, збио се сусрет са Вером Павладољском, девојком из Пјатигорска чијим је домом бег уочи Октобарске револуције учинио Ваљево. Сусрет, из ког се рађа истоимена песма о будућој животној сапутници и који пројављује песничку природу потоњег барда ове уметности, ваљевског гимназијалца срцем довека нераскидиво везаног за клупе своје школе. Свака прослава рођендана Матије Бећковића у Ваљевској гимназији свечана је и дирљива за све који су те вечери окупљени око речи која исписује нове странице историје. Школи је ове године 149. година трајања, а Матији Бећковићу 80 година живота. Добродошлицу и честитке у име колектива упутио је директор Предраг Јевтић, уз искрене жеље за добрим здрављем и надом да ће се нови успеси свих који су за школу везани славити у годинама које долазе. На дар слављенику слика вољене школе, албуми фотографија и добро завичајно вино. Да се подигне чаша за нова радовања… У име оправдано одсутног Епископа ваљевског Г. Милутина, као и свештенства Епархије ваљевске, част да честита јубилеј истакнутом прегаоцу писане речи припала је архијерејском заменику, протонамеснику Филипу Јаковљевићу. Вечно живи Бог из велике ризнице Свога човекољубља шаље роду људском пророке, праведнике, апостоле, научнике, академике… Како читавом роду људском, тако свакој нацији појединачно.

  • Ти људи су дарови Духа Светог и они сведоче о свим нашим непролазним вредностима. Бог, с времена на време, да би облагородио људску расу, шаље такве велике и благородне душе. Једна таква душа је и господин Матија Бећковић. Господ нам га је послао зато што је реч, коју наш академик има, најмоћније средство утицаја на човеков ум, срце и савест – део је обраћања протонамесника Филипа Јаковљевића на свечаности у част 80. рођендана Матије Бећковића. Као благодарје на томе што нам свима својом речју живот чини лепшим и лакшим, у име Епископа Милутина, протонамесник Филип Јаковљевић даривао је академика иконом Мајке Божје и најновијом књигом о Светом Владики Николају, који је пре њега ђачке дане провео у Ваљевској гимназији.

Свето писмо, као рођендански поклон, Матија Бећковић добио је од Издавачке куће „Глас Цркве“, а за музичку честитку побринуо се гимназијски хор, са диригентом Николином Нинић, који изводи и химну школе чији су аутори управо Матија Бећковић и његова ћерка Људмила. Наравно, посебно леп тренутак био је дар слављеника – казивање стихова о знаменитим личностима, његовим савременицима, које је опевао на себи својствен начин, обиљем мудрих порука и духовитих досетки.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=997]